Voor de komende jaren ziet de financiële positie van onze gemeente er goed uit. De VKP wil echter wel zorgvuldig met onze gemeentelijke gelden om blijven gaan, om zo de algemene reserve op peil te houden.

Om de dorpskracht vanuit de kernen een impuls te geven is het leefbaarheidsbudget enkele jaren geleden ingesteld. Via een amendement hebben we bij de bestemming van het jaarresultaat van 2017 het budget weer aangevuld tot ruim € 100.000,-.

Ten aanzien van het onderhoud van de openbare ruimte wil de VKP het college verzoeken actiever in te zetten op burgerparticipatie. De openbare ruimte is met name geschikt voor bijv. buurtschappen om ervoor te zorgen dat hun buurt er netjes uitziet met als bijkomend voordeel dat ze hiermee voor hun buurt extra inkomsten verkrijgen.

De VKP vindt het belangrijk dat er gebouwd kan worden in alle kernen: voor Wilbertoord en Mill is dit prima geregeld voor de komende jaren, echter in Langenboom en Sint Hubert zijn er weinig mogelijkheden meer. We hebben als raad bij de vorige raadsvergadering het college verzocht hier actief mee aan de slag te gaan zodat we voor eind 2018 inzichtelijk hebben welke plannen er in Sint Hubert en Langenboom gerealiseerd kunnen worden.

De VKP wil actief invulling geven aan de overgang naar duurzame energie. We hebben zelfs ingezet op een daling van fossiele brandstoffen van 60% terwijl de Nederlandse Overheid uitgaat van 49%. Om deze ambitie waar te kunnen maken hebben we het college verzocht om samen met de raad een beleidsplan hiervoor op te stellen.

Binnen het Land van Cuijk zijn er solidariteitsafspraken gemaakt als het gaat over de inzet van specialistische jeugdzorg. Recent is een overeenkomst getekend tussen huisartsen en gemeenten in het Land van Cuijk, met als doel een onderlinge afstemming en samenwerking tussen huisartsen en het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Ontwikkelingen in het Land van Cuijk: de VKP heeft zich altijd uitgesproken tegen één Land van Cuijk omdat wij één plattelandsstad met bijna 90.000 inwoners veel te groot vinden. We staan hier nog steeds volledig achter. Al vier jaar werken we, samen met Grave en Cuijk, vanuit één ambtelijke organisatie. Mocht de dienstverlening naar onze inwoners in het gedrang komen, dan is één gemeente samen met Grave en Cuijk, wat de VKP betreft, een kansrijke en logische vervolgstap.

Bestemmingsplan Straethof

In eerste instantie voorzag dit bestemmingsplan in de bouw van 29 huurappartementen op de plek waar vroeger de school gehuisvest was. In samenspraak met omwonenden, projectontwikkelaar en gemeente is het aantal teruggebracht naar 26 appartementen bestaande uit een mix van sociale huur en vrije sector huur in de middenklasse. Het appartementencomplex zal aan de Past. Maasstraat iets verder naar achteren geschoven worden (3 meter) en aan de Schoolstraat iets verder van de huisartsenpraktijk komen te staan (1,5 meter) ten opzichte van het eerdere plan. Daarnaast wordt met 3 appartementen minder een verbetering van het straatbeeld bereikt en een uitstraling met meer groen. De gemeenteraad heeft hiertoe het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Binnen onze gemeente is dit plan een primeur omdat dit het eerste bouwproject is dat geheel “gasloos” wordt gerealiseerd.

Fractie VKP