De kop van dit artikel verwijst naar de inleiding van het boek "Stamboom & familie" van Lenny Langerveld. Het Stamboom café Senioren Hobby Centrum in Mill, dat in september alweer zijn vijfde seizoen ingaat, ziet in dit boek een welkome gids en naslagwerk voor de deelnemers Stamboomcafé. In dit boek komen de stappen aan bod, die bij de vele tientallen deelnemers in het verleden kwamen.

Daarom is het een welkome handleiding die als achtervang kan worden gebruikt. Het leek ons een goed idee dit handzame boekwerk gratis beschikbaar te stellen aan de deelnemers Stamboomcafé seizen 2018-2019.

Het boek behandeld stapsgewijs de aanpak die wij van het Senioren Hobby Centrum van meet af aan ook al hanteren. Te beginnen bij genealogisch onderzoek "dicht bij huis" en zich daarna uitbreidend tot persoonlijke familiegegevens uit de Burgerlijke Stand (BS) en bevolkingsregisters (vanaf begin 1900 tot ca. 1820) en doop-, trouw, en begrafenisregisters (DTB tussen 1730 en 1820). In aanvulling daarop volgen stappen als het zoeken naar verwantschappen in bronnen elders.

Informatie verzamelen is één maar overzichtelijk opslaan en naderhand ook weer effectief kunnen raadplegen is twee. Dit en het plaatsen van gegevens in het tijdsbeeld van onze voorouders en dan het samen brengen in een eigen uniek familieboek is weer een stap verder.

Het bijzondere aan ons Stamboomcafé is dat de onderwerpen niet op een schoolse wijze volgens een vast stramien worden behandeld, maar dat er maximale ruimte is voor interactief en gezamenlijk optrekken in deze mooie hobby. Deze aanpak wordt naar wij ervaren hebben zeer op prijs gesteld. Deze ongedwongen benadering is niet alleen prettig voor het opdoen van kennis en ervaring maar resulteert ook in een maximale uitwisseling van ervaringen onderling.

Voelt u zich aangetrokken tot deze hobby en wilt u zich ook op deze wijze verder verdiepen in deze boeiende hobby neem dan eens contact met ons op. Wij beginnen het seizoen weer eind september en gaan door tot mei 2019. De bijeenkomsten telkens in een groep met gelijkgestemden van maximaal 6 deelnemers zijn één keer per maand en duren elk 3 uur. Meerdere groepen worden bij de start zodanig samengesteld dat de onderlinge kennis en ervaring onderling vergelijkbaar is.

In de bijeenkomst kunt u gebruik maken van de faciliteiten die het Senioren Hobby Centrum biedt; elke deelnemer kan gebruik maken van een aanwezige desktopcomputer, maar indien gewenst kan men natuurlijk ook de eigen laptop gebruiken. Wij werken met de gratis beschikbaar gestelde software Aldfaer. Wilt u meer hierover weten neem dan gerust contact met mij op.

Jo van Soest (Groepsleider Stamboomcafé Senioren Hobby Centrum)
Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) tel. 453011