Foto: Cockie Kremers

Van Achtbaan tot Zoogdier. Dat is de titel van de vorige week verschenen gedichtenbundel van Jan Volleberg (36 jaar) uit Wilbertoord.

“Dit was een van de projecten die ik had liggen en waarvan ik vond dat ik deze maar eens af moest maken.” Het boek met 50 leuke, grappige en goed bedachte gedichten is bij Jan te koop voor 12,50 euro. “Dat is 25 cent per gedichtje, dat is denk ik wel te doen.”

Humor

Humor en optreden voor publiek loopt als een rode draad door het leven van de in Wilbertoord geboren en getogen Jan Volleberg. “Ik was een jaar of 10 en toen opperde mijn vader dat ik mooi mee kon doen aan de jeugdpronkzitting in Wilbertoord. Op verjaardagen vertelde ik toen al veel moppen. Samen met mijn vader heb ik een buut geschreven en zo stond ik als 10-jarige in de buutton.” Dit deed hij een paar jaar achtereen.
“Na een paar jaar zat ik samen met Femke (zijn partner) op de pronkzitting in Wilbertoord en ik zei: dat kan ik ook.” Na een jaar stond hij daadwerkelijk op de zitting. “Ik weet nog dat ik na het eerste optreden van het podium kwam en dacht: dit doe ik nooit meer. Maar direct na de pronkzitting was ik al teksten en liedjes aan het schrijven voor het jaar daarna. Het is een bijzonder gevoel om op een podium te staan en publiek te vermaken.”

Optreden

Na een aantal jaren alleen op het podium gestaan te hebben doet hij dit nu sinds enkele jaren samen met Tom Raaijmakers. Samen met Tom verzorgde Jan ook 2 uitverkochte oudejaarsconferences eind vorig jaar in Theater Myllesweerd. “We hebben ook her en der op andere pronkzittingen en carnavalsavonden opgetreden. Dat willen we komend carnavalsseizoen ook gaan doen. Maar ook willen we wellicht deelnemen aan een cabaretfestival.” Jan is eigenlijk constant bezig met het schrijven van teksten voor cabaret, liedjes en hij werkt zelfs aan een toneelvoorstelling. Ook bedenkt Jan wekelijks de tekst voor Millie en Hubert in De Neije Krant.

Gedichten

Hij maakte ook een hele tijd wekelijks een column voor het radioprogramma van Herman van Gaal bij de Lokale Omroep Mill. “Die column las ik voor op de radio en sloot ik af met een gedichtje. Maar ook buiten die uitzending om schreef ik gedichten. Op een gegeven moment was er een jubileum van onze buurtvereniging en mocht iedereen een optreden doen. Ik heb daar wat gedichtjes voorgelezen en dat sloeg goed aan. Ik ben deze gedichtjes dus blijven bedenken en schrijven.”

Bundel

Jan koos 50 gedichten om in een bundel uit te brengen. “Ik heb Tom Verstegen gevraagd ze te controleren op foutjes en Ellen de Groot ontwierp de cover. Ik hoop dat anderen er net zoveel plezier aan beleven bij het lezen als ik bij het schrijven. De bedoeling van deze gedichtjes is om even te kunnen lachen.” De gedichten staan vol met woordgrappen en kwinkslagen.

Bestel

Wilt u een exemplaar van deze gedichtenbundel bestellen? Neem dan contact op met:

Jan Volleberg
Tel: 06 - 82 08 37 14
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.