Begin dit jaar tekende wethouder van Daal de intentieverklaring dat de gemeente Mill en Sint Hubert dementievriendelijk wil worden.

Wat is dat eigenlijk, dementievriendelijk? Een dementievriendelijke dorpsgemeenschap probeert mededorpsgenoten die te maken krijgen met de ziekte dementie zo lang mogelijk actief te betrekken en te ondersteunen bij alles dat hun belangstelling heeft. Zo lang mogelijk actief meedoen, niet buitengesloten worden maar welkom blijven bij activiteiten die iemand deed voordat de ziekte zich openbaarde. Een dementievriendelijke dorpsgemeenschap wil ook van betekenis zijn voor mantelzorgers en hen zoveel mogelijk ondersteunen en ontlasten bij de zorg voor een persoon met dementie.

Een dementievriendelijke dorpsgemeenschap word je niet zomaar, daar moet je heel veel voor doen. Het gaat niet om een éénmalige actie maar om blijvende aandacht voor medeburgers met dementie en hun mantelzorgers.

Tijdens die avond in februari waarop de intentieverklaring werd getekend werden 3 werkgroepen opgericht die zich op verschillende terreinen verdienstelijk maken om medeburgers met de ziekte dementie zo lang mogelijk actief te laten deelnemen aan het dorpse leven.

Werkgroep nr. 1 houdt zich bezig met het doorbreken van het taboe rondom dementie. Zij benaderen actief verenigingen en gaan in gesprek over wat zij zouden kunnen doen om leden van hun vereniging waarbij deze ziekte zich openbaart zo langmogelijk te blijven betrekken bij het verenigingsleven. Dat valt niet altijd mee. Niemand zegt dat dat makkelijk is, maar het is dubbel en dwars de moeite van het proberen waard. Zeker ook voor de mantelzorgers, vaak de partner die zwaar belast wordt omdat het merendeel van de mensen met de ziekte dementie gewoon thuis woont.

Ook ondernemers hebben een rol om een dementievriendelijke dorpsgemeenschap te worden. Medeburgers met beginnende dementie doen ook boodschappen en hebben soms hulp nodig om dat goed voor elkaar te krijgen. Ze kunnen op een dag de spullen in de winkel niet meer vinden, komen telkens hetzelfde kopen of kopen veel te grote hoeveelheden. Ze worden zenuwachtig van de drukte bij de kassa, vergeten af te rekenen of hebben daar betrouwbare hulp bij nodig. Het Ondernemers Collectief Mill is momenteel in gesprek met diverse eigenaren van winkels en bedrijven om gezamenlijk actie hierop te ondernemen. Niet alleen is er belangstelling vanuit de gemeente Mill maar ook van ondernemers uit Grave en Cuijk. Een van de punten die besproken zal worden is het geven van cursussen aan personeel en eigenaren over hoe om te gaan met mede dorpsgenoten met dementie.

Werkgroep nr. 2 wil vooral laten zien dat mensen met dementie mee tellen en mee blijven tellen. Zij ontwikkelen activiteiten die te maken hebben met Millse medeburgers met de ziekte dementie. Hierbij kun je denken aan een programma bij de LOM met voorlichting en ontspanning voor iedereen en in het bijzonder voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook wordt gewerkt aan het geven van voorlichting en training. Daarnaast is een foto-expositie in de maak over Millenaren met en zonder dementie.

Werkgroep nr. 3 gaat over veilig thuis wonen, ook als je dementie hebt. Woningstichting Mooiland en de gemeenten zijn mede aan zet om dit gestalte te geven. De werkgroep probeert de verbinding tussen de partijen tot stand te brengen. Wat zijn de mogelijkheden in de woning en in de woonomgeving om de zelfredzaamheid en de autonomie van mensen met dementie zoveel mogelijk te behouden? Voor iemand met dementie is het belangrijk dat de woning veilig is, herkenbaar, vertrouwd voelt zodat men zich goed kan oriënteren en vrij kan bewegen. Op 15 april 2019 is dit het thema van het Alzheimer Café in Zorgcentrum Aldenhorst.

Ook digitale veiligheid is een belangrijk punt. Hierbij zijn o.a. de RABO bank en andere financiële dienstverleners betrokken. Het komend najaar wordt hier verder invulling aan gegeven.

Bovengenoemde werkgroepen zijn intensief bezig met hun aandachtspunten. Wil je meedenken? En meewerken? Laat het ons weten. Dit kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Naast alle bovengenoemde activiteiten staat er nog heel veel te gebeuren om het onderwerp dementie onder de aandacht te brengen.

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. In de bibliotheek in Cuijk is er om 14.00 uur een informatiemiddag met muziek van Muziektherapeute Leen Gelders. Het thema is: Dementie en Muziek. Vooraf aanmelden via tel. Nr. 06-36333223 of www.biblioplus.nl.

Op 8 oktober om 19.30 uur vindt het halfjaarlijkse Millse Alzheimer Café plaats in Myllesweerd met als thema: Dementie en levenseinde.

En zo is er op vrijdag 12 oktober om 20.15 uur een theatervoorstelling in Myllesweerd genaamd MA en gebaseerd op het boek dat Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis.

Mocht 12 oktober niet lukken. De voorstelling is ook op 7 november te zien in de schouwburg in Cuijk.