Burgemeester en wethouders van de gemeente Mill en Sint Hubert, voelen zich betrokken bij de ondernemers en gaan daarom regelmatig op bezoek bij bedrijven in de gemeente.

Er wordt dan bijvoorbeeld gesproken over vraagstukken die leven bij de ondernemer, welke kansen een ondernemer ziet en welke mogelijkheden daar voor zijn in de gemeente. Ook wordt er met elkaar stilgestaan bij andere belangrijke onderwerpen zoals de kansen en ontwikkelingen in het sociaal domein (bijvoorbeeld re-integratie van medewerkers) en de regio Land van Cuijk.

Vorige week bracht het college een bezoek aan handelsbedrijf Van Schayik in Langenboom. Het werd een combinatiebezoek, want naast het handelsbedrijf bracht het college ook een bezoek aan het museum dat op dezelfde plek is gevestigd.

Ontstaan van het bedrijf

Burgemeester Walraven, wethouders Erik van Daal en Jos van den Boogaart en gemeentesecretaris Jean-Paul Ruyters werden hartelijk ontvangen op het bedrijf door oprichter Wim van Schayik, zijn vrouw en zoon Frans van Schayik, de huidige directeur.

Trots vertelde de oprichter over het ontstaan van het bedrijf. Op jonge leeftijd trad hij als hoefsmid in de voetsporen van zijn vader. Omdat zijn klanten echter steeds meer gebruik gingen maken van machines, begon Wim van Schayik ook met reparatiewerk en handel. Gebruikte agrarische machines werden overal in Nederland ingekocht, opgeknapt en weer verkocht. Maar ook nieuwe machines werden uit heel Europa en zelfs de rest van de wereld ingekocht en als groothandelaar op de Nederlandse markt gezet.

Die rol van groothandelaar vervult het bedrijf nu nog steeds. Het bedrijf importeert en handelt in machines voor op of aan de tractor.

Omdat tractoren steeds moderner worden, worden de machines die van Schayik levert ook steeds geavanceerder. En omdat elk merk en type tractor een specifieke aansluiting voor de machines vergt, moet vrijwel elk artikel dat in Langenboom wordt besteld, heel specifiek worden samengesteld. Dat vraagt tegenwoordig veel van de communicatie met zowel de klant als de leverancier. Frans van Schayik is dan ook blij met de glasvezel die voor zijn bedrijf beschikbaar komt.

Museum wereldwijd in trek

Op dezelfde locatie bevindt zich ook het Museum voor Nostalgie en Techniek. Hier stelt Wim van Schayik zijn collectie oude gereedschappen en gebruiksvoorwerpen van meer dan 70 ambachten en beroepen tentoon. Het zijn duizenden voorwerpen en machines uit het verleden die in ruim 70 jaar verzameld, gerestaureerd en tentoongesteld zijn. Zoals de groothandel machines uit de hele wereld haalt, haalt het museum inmiddels ook bezoekers uit alle windstreken, tot aan Nieuw Zeeland aan toe. De collegeleden waren onder de indruk van de collectie en de vele bijbehorende verhalen van Wim van Schayik.

Toonbeeld van maatschappelijk ondernemen

Het familiebedrijf laat zien waarom dergelijke bedrijven zo belangrijk zijn in hun dorpsgemeenschap. De loodsen herbergen niet enkel bedrijfsvoorraad en museumstukken. Ook de carnavalsvereniging en inzamelacties worden er gastvrij ontvangen. En bovendien worden er binnenkort zo’n 700 zonnepanelen op het dak van een van de loodsen geplaatst: niet om het bedrijf van elektriciteit te voorzien, maar van het burgerinitiatief “Eigen Kweek” uit Langenboom. Het dak van de loods bleek uitstekend geschikt voor de zonnepanelen en het bedrijf biedt die ruimte graag aan om de inwoners van Langenboom hun eigen groene energie te laten oogsten.