Foto en tekst door Elly Meijnders - Bij de SWOM komen vrijwilligers op een leeftijd dat zij af en toe van taken afscheid nemen. Dan worden de taken van ze overgenomen door een andere vrijwilliger of het bestuur moet iemand anders zoeken. Zo nam het bestuur node afscheid van Piet Brans, een jarenlange trouwe vrijwilliger.

“Ik doe nog wel wat, in de vorm van hand- en spandiensten. Een magazijntje opruimen, meehelpen aan het aanpassen van de kantoorinrichting, maar het ICT gebeuren met de computers heb ik vaarwel gezegd”, haast Piet Brans zich te zeggen.

Hoe ben je hier zo ingerold en vanaf wanneer?

“Ik ben in ’96 gestopt met werken, ik ben er vanaf ’95 ingeluisd door Yvonne Derks, de toenmalige ouderenwerker. Mijn vrouw Pieta zei dat zij eigenlijk een vrijwilliger nodig hadden bij de SWOM die zich bezig zou houden met de computer opleiding. Samen met een leraar van Merlet ben ik daarna aan de computerlessen voor ouderen begonnen. Pieta werkte zelf toen als vrijwilliger van de Ouderen Hulp Dienst. Toen dat vanwege haar ziekte niet meer ging, heb ik het overgenomen. Een voordeel was dat ik al veel wist van haar werk.

En hoe ging het toen verder, Piet?

“Nou, ik heb toen ook nog Tafeltje-dek-je gedaan, maar er kwamen twee vacatures in het bestuur. Voor secretaris en voor penningmeester. Huub Leinaarts was toen voorzitter. Ik ben secretaris geworden, maar kwam er al gauw achter dat het mij niet zo lag. Ik heb het toch nog drie jaar volgehouden. Maar van lieverlede kwam het computergebeuren meer onder de aandacht op kantoor. En er zat geen vrijwilligersbestand in de administratie. Samen met Cor van de Weem hebben wij dat toen in een Exel bestand gegoten. Ik had een goeie kennis in Groningen, waarmee ik veel over de telefoon babbelde over ICT, politiek en zo. Hij heeft mij aangeboden om te helpen. Ik heb het vrijwilligerssyteem daarna met Ate Faber ontwikkeld tot zoals het nu is”. Ik heb ook nog ongeveer 10 jaar sociale alarmering gedaan, dat was ook heel leuk werk

Ik heb altijd begrepen dat dit allemaal véél werk is geweest.

Piet lacht: “Ik heb me er heel erg druk over gemaakt. Je wilt niet weten hoeveel uren ik met Ate in Groningen met twee schermen bezig ben geweest. Zo’n bestand voor 250 vrijwilligers vastleggen moet voor mij heel goed op orde zijn. Tegenwoordig doet gastvrouw Riekie het en die beheerst het systeem nu ook uitstekend”.

Maar je hebt toch ook iets met de computeropleiding van de SWOM gedaan?

“Ja dat heb ik verschillende jaren gedaan. Weet je nog die grote, dikke computers? Wij haalden ze ergens gratis op en maakten dan van drie computers één goede. Mooi werk. Later hadden wij het geluk dat wij in Myllesweerd de computers van de bieb mochten gebruiken”.

Heb je het leuk werk gevonden, Piet en verveel je je nu niet?

Piet steekt zijn handen omhoog: “Vervelen, ik heb het hartstikke druk! Ik heb het werk van de SWOM heel leuk gevonden om te doen. De organisatie heeft mij altijd heel nauw aan het hart gelegen. Soms loop je wel eens met je kop tegen de muur, maar dat is niet erg. Ik zeg altijd: er is in het algemeen weinig wat je niet kan in het leven, je moet het willen. En ik heb mijn vogels en de tuin en ik moet wassen en poetsen. En mijn vriendin moet tijd krijgen en ik help haar ook in huis en tuin. Nee Elly, ik doe nu andere dingen, gisteren zijn wij naar een museum geweest. Ik geef eerlijk toe dat ik twee of drie maanden heb moeten wennen na het afscheid van dit werk, maar ik heb het van me af kunnen zetten. Ik doe nu alleen nog maar dingen die ik leuk vind”.

Als u vrijwilliger wilt worden van de SWOM kunt u contact opnemen met Gerda Selten. Iedere werkdag van 09.00 - 11.00 uur, tel. 0485-455470. Als ze er even niet is, laat uw telefoonnummer achter, ze belt u altijd terug. Zie ook www.swomill.nl.