Door Elly Meijnders - Bij de SWOM komen vrijwilligers op een leeftijd dat zij af en toe van taken afscheid nemen. Dan worden de taken van ze overgenomen door een andere vrijwilliger of het bestuur moet iemand anders zoeken. In dit geval nam Boris Chapchal afscheid van het koor “De Dorpsstemmen” in Sint Hubert. Maar hij heeft direct een opvolger gevonden in Riet van Alphen.

Boris is heel duidelijk: “Het is een klein, maar goed groepje mensen dit koor. Zij willen echt kwaliteit leveren. Ik heb dit nu tien jaar gedaan en dan weet je dat wel. Ik kwam op 16 oktober 2006 hier in Sint Hubert. Ik heb eerst alleen maar meegezongen. Maar toen ging Marietje hemelen, en ik wilde het wel overnemen. Maar ik merk nu dat het over is. Mijn energie is minder, dit jaar vier ik mijn 25 jarig jubileum als hartpatiënt. En ik merk nu dat zo’n koor leiden veel van je vergt”.

Riet vult aan: “En het is goed om het gelijk over te nemen, geen gat te laten vallen. Ik dirigeer nu voor de derde keer dit koor. Fijn om het op deze manier samen met Boris overgedragen te krijgen”.

Boris jij hebt toch veel op de basisschool gedaan. Ben je daar ook mee gestopt?

Boris knikt: “Ja, ik heb heel veel op school gedaan. Het contact met de kinderen was altijd leuk en goed. De kleuters hingen om mijn nek. Maar nu is er nog maar weinig te doen, de school wordt te klein. En ik heb energie nodig om mijn kerk verder op te bouwen. Wij zijn overgegaan naar de Servische kerk, ja dat is wel orthodox. Een beetje het verschil tussen ouzo en wodka”, grapt hij. “Nederland is helaas religie onvriendelijk. Er zijn heel veel vluchtelingen. Maar in het weekend is er geen openbaar vervoer, hoe kom je dan naar de kerk? Ik zeg eerlijk dat ik wel bang was om de school op te zeggen, maar ik heb het erg naar mijn zin thuis”.

Riet opbeurend: “Boris, je kent zoveel mensen en zoveel mensen kennen jou. Je hebt aanspraak genoeg. En je bent 73, dus nog niet zo oud”.

Je bent al dirigente bij het koor Vals Plat, Riet. Ik vond het leuk om te zien hoe je danst als je dirigeert.

“Dat is nou eenmaal mijn manier van doen. Ik heb er zo’n plezier in. Vals Plat is een groot koor, bij dit koor van 10 mensen hoor ik iedere stem, dat is wennen. Ik zing zelf al sinds mijn 16e in koren. Muziek is mijn ding. Ik moet nog even kijken hoe ik aan al die nieuwe liedjes kom. Voorlopig zijn wij nu aan het herhalen. Wat het leuke is aan dit koor, ze willen stevige liedjes, waar ze flink aan moeten werken”.

Boris wil nog kwijt dat het fijn zou zijn als er meer mensen komen zingen.

“Het koor heeft maar 2 mannen, dat moeten er toch meer kunnen worden. En ik blijf gewoon zingen, ik word ook over enkele weken ingewijd als abt. Wij zijn aan het verbouwen met de Serven, die kosten ons geen cent en slapen als vrijwilligers boven in gesponsorde kamertjes. Ik ga gewoon verder met mijn leven, ik heb nog genoeg te doen”.

Als u vrijwilliger wilt worden van de SWOM kunt u contact opnemen met Gerda Selten. Iedere werkdag van 09.00 - 11.00 uur, tel. 0485-455470. Als ze er even niet is, laat uw telefoonnummer achter, ze belt u altijd terug. Zie ook www.swomill.nl.