Door Elly Meijnders - Bij het SWOM bestuur staat samenwerking hoog in het vaandel. De seniorenorganisaties zijn derhalve vertegenwoordigd in dit bestuur. Vanuit de KBO Mill is onlangs Toos Vloet benoemd tot lid van het bestuur. Ik had een gesprek met haar thuis.

Wat woon je hier mooi, Toos. En wat een prachtige tuin.

Toos lacht tevreden: “Wij wonen hier sinds ’88, dat is dus 30 jaar. De ouders van mijn man Harry hadden hier een boerderij. Wij hebben hier vier kinderen groot gebracht, 1 kind past niet als je zo groot woont”, grapt Toos. “Drie jongens en een meisje. Ze zijn nu allemaal volwassen. Niek woont in Australië, hij is getrouwd met een Japans meisje, Ruud, Laura en Teun wonen in Mill. En die tuin? Harry heeft een hoveniers- en groenvoorziening bedrijf gehad, hij heeft er dus oog voor”.

Bestuurslid zijn van de SWOM is vrijwilligerswerk. Heb je dat al meer gedaan, Toos?

“Eigenlijk heb ik naast mijn gewone werk altijd wat extra’s gedaan als vrijwilligerswerk. Of dat nu in de buurtvereniging was of op school in de vormsel werkgroep. Ik heb altijd veel dingen naast elkaar gedaan. En ook altijd gestudeerd. Ik vind dat je naast je huishouden en je werk ook iets voor jezelf moet hebben. Je ontmoet dan ook andere mensen. Ik heb aan huis supervisie en coaching gedaan, dat was zwaar, al mijn energie ging naar andere mensen. Ik heb aan de HAN in Nijmegen aan een project gewerkt, had te maken met hoog opgeleide immigranten die niet aan het werk kwamen vanwege de taal barrière. Mooi project met interessante mensen. Ik heb daardoor veel bewondering en inzicht gekregen in wat mensen beweegt uit hun land te vertrekken. Ik heb de cliëntenraad van het Regionaal Maatschappelijk Centrum mede opgericht. De fusie van Radius en RMC was interessant.”

Als ik je zo hoor is het geen wonder dat je in het bestuur van de SWOM bent gevraagd.

Toos is bescheiden: “Ik heb zeventien jaar als docent Zorg en Welzijn bij het Vmbo Metameer gewerkt. Mijn lijf wilde op een gegeven ogenblik niet meer en ik ben nu thuis. En nu ik mij weer wat beter voel ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Maar ik doe ook leuke dingen hoor. Ik zing al vanaf het begin van de oprichting bij het smartlappenkoor van Mill. Ja, je hebt gelijk, daar word je vrolijk van. En ik zei je dat ik graag studeer. Op het ogenblik leer ik Japans, zodat ik met mijn schoondochter kan communiceren. Verder zit ik in de Red Hat Society, de Vrolijke Vröllie, de dames met de rode hoed en paarse kledij. Wij doen iedere maand iets leuks met elkaar, dat is heel ontspannen”.

Wij lopen door de tuin en ik vertel dat ik net een leuk verjaarscadeau achter de rug heb, namelijk twee daagjes Rotterdam.

Toos: “Dat zijn de leukste cadeaus en het is zo fijn dat je dan de tijd hebt om aandacht voor elkaar te hebben. Waarom staat aandacht voor elkaar, in welke vorm dan ook, niet op de lijst met cadeautjes? Je komt dan los van de vluchtigheid van het leven”, is haar wijze slotwoord.

Het bestuur van de SWOM bestaat uit vrijwilligers. Meer informatie over dit werk kunt u vinden op www.swomill.nl.