Foto: Cockie Kremers

“Het zal een bijzonder carnavalsseizoen worden,” vertelt Leon Claessens. Hij is sinds het vorige seizoen voorzitter van Stichting Carnaval Mill.

“Zeker de start van het carnavalsseizoen zal zeer bijzonder zijn, als we deze al op kunnen starten. We zijn als stichting nu wel aan het voorbereiden, maar alles is heel onzeker en ligt nog open, dus de voorbereidingen gaan wel in een lager tempo dan dat we gewend zijn. Maar vooralsnog gaan we ervoor.”

Als alles volgens plan verloopt, zal het carnavalsseizoen in de gemeente Mill en Sint Hubert op zaterdag 14 november geopend worden. Dit weer in alle 4 de kerkdorpen gelijktijdig. Leon vertelt dat er binnenkort een vergadering is met de andere carnavalsverenigingen om te sparren over het nieuwe seizoen. “Vanuit de Brabantse Carnavalsfederatie zijn ook wel wat berichten, maar zij verwijzen ook vooral naar de landelijke richtlijnen. Sommige verenigingen elders in het land zeggen nu al dat ze komend seizoen geen nieuw prinsenpaar doen of nog een jaar hetzelfde paar, anderen doen weer helemaal niets.”

1 september is een belangrijke datum. “Dan mogen er wellicht weer evenementen plaatsvinden óf de overheid verlengt de huidige maatregelen tot volgend jaar. Dan ziet het er weer heel anders uit. Maar carnaval met anderhalve meter afstand is heel lastig, of beter gezegd: niet te doen.”

Onlangs vertelde de voorzitter van Myllesweerd in deze krant dat met anderhalve meter afstand in de grote theaterzaal maximaal 80 bezoekers kunnen. Leon denkt dat de Blèravond, prinsenverschijning en pronkzittingen met dat aantal bezoekers erg lastig gaan worden. “Maar ook zijn we afhankelijk van de horeca. Wij kunnen wel zeggen dat we doorgaan, maar ook de horeca en 0485-events moet het kunnen en willen.” De komende maanden zal er meer duidelijk worden over wat er wel en niet kan gedurende het carnavalsseizoen 2020 - 2021.