Het jeugdcarnaval is door de jaren heen heel anders geworden. Dat is te horen in een recent geplaatste Neije Krant Podcast over 66 jaar carnaval in Mill. Dit 66-jarig jubileum wordt gevierd in het weekend van 27, 28 en 29 oktober in Sporthal de Looierij.

Corné Kremers sprak met Corry en Piet Toonen die vele jaren actief waren in het jeugdcarnaval in Mill en met Chris-Jan Beerendonk, huidig voorzitter van de Foekepot. De Foekepot is verantwoordelijk voor het jeugdcarnaval in Mill. 

Vooral sinds de alcoholwet is veranderd blijkt het steeds lastiger te zijn feesten voor jongeren tussen tot 18 jaar te organiseren. Ook veranderde de sfeer van deze jongerenbals nadat men zo’n 10 jaar geleden verhuisde van de Concertzaal naar Cultureel Centrum Myllesweerd. Chris-Jan vertelt dat de jeugd en jongeren in Mill houden met carnaval erg belangrijk is voor de toekomst van carnaval. Men werkt op dit moment aan een plan om hiervoor te zorgen, wat dat precies is wil hij nu nog niet zeggen. Wel doet hij een oproep voor bestuurlijke en organisatorische versterking binnen de Foekepot. Vooral ouders van de doelgroep wil men graag in het bestuur van de Foekepot, om op die manier binding te hebben met de doelgroep en precies dat te kunnen organiseren wat de jeugd en jongeren willen. Belangstelling? Bel Chris-Jan op 06 21 51 59 02. 

Maar in het gesprek kijkt men ook terug op de tijd dat Corry en Piet prinsenpaar waren in Mill en even later zelfs ook nog boerenbruidspaar. Ook een van hun zonen was boerenpaar in 2000 en trouwde die dag in het echt met zijn Judith. Chris-Jan was ooit nar bij de Foekepot en zwaaide enkele jaren geleden samen met zijn Jessica als prinsenpaar de scepter over ’t Germelaand. Dat ook daar carnaval een belangrijke rol speelt in hun gezin blijkt uit het gegeven dat ook hun dochters nar en jeugdprinses waren binnen de Foekepot.

Beluister dit gesprek via De Neije Krant Podcast, te vinden bij alle bekende podcastproviders en podcast-apps. Ook is het gesprek te vinden in de rubriek Podcast op www.inmill.nl.

Techniek was in handen van Thijs van den Heuvel.