Dat men veel drinkt met de carnaval is algemeen bekend, maar eigenlijk is Carnaval een echt eetfestijn. Het is namelijk de laatste mogelijkheid zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.

De herkomst kan met redelijke zekerheid worden herleid van de Latijnse uitdrukking Carne vale, dat vertaald naar het Nederlands zoveel betekent als "Vaarwel, vlees”. Dit werd een soort ritueel om de vastentijd in te luiden. Het zijn allemaal goedkope gerechten die goed vullen. Ze werden geacht een goede bodem in de maag te leggen, voordat je het op een drinken zette. 

Emil Minten en Hans van der Steijn, Smaakmakers Mill

Carnaval soep

Ingrediënten 8 personen:

  • 500 gr. rundergehakt (balletjes van draaien)
  • 2 flinke uien
  • 1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 gele paprika
  • 1 prei
  • 1 blik witte bonen in tomatensaus
  • 4-5 maggi blokjes (rundvlees)
  • 1 pak tomatensap, 1 liter
  • 1 liter water 
  • Bruine suiker
  • Sambal, optie

BEREIDINGSWIJZE
Gehaktballetjes aanbakken. Uien, paprika en prei mee fruiten.

In een grote soeppan de tomatensap en water gieten, bouillonblokken toevoegen en daarop de witte bonen in tomatensaus. Als de groenten aangefruit zijn deze in de soeppan doen en dit alles nog een minuut of 10 op klein vuur laten staan. Door de warmte garen de groenten nog wel na.

Het lekkerst is natuurlijk als de soep een dag van tevoren klaargemaakt wordt, dan kan de smaak lekker doortrekken. Zelf peper en zout toevoegen en eventueel een schep bruine suiker mocht hij te zuur zijn. Voor een pittige smaak een klein beetje sambal. Smakelijk eten!

Nonnevotten

Vooral in Limburg wordt met de carnaval  en in de weken ervoor de nonnevot gegeten, een zoete donutachtige lekkernij, die al in de 17e eeuw bekend was.  Een “vot” is de grote strik, die de nonnen vroeger op hun achterwerk droegen. De Franciscanessen in het klooster van Sittard gaven het gebakje aan mensen, die oude kleding kwamen brengen. De opbrengst daarvan werd verdeeld onder de armen.

Bakkerij Maarten Manders De Echte Bakker, Mill

Ingrediënten:

  • 1000 gram tarwebloem
  • 0,5 liter melk
  • 80 gram gist
  • 2 eieren
  • 20 gram zout
  • 100 gram boter
  • 100 gram basterdsuiker
  • 15 gram citroenrasp
  • 15 gram hardbrood poeder (te bestellen op internet)

BEREIDINGSWIJZE
Alle ingrediënten goed mengen en kneden tot een bol deeg. De temperatuur van het deeg is op z’n best op 26 graden. Maak bolletjes van ongeveer 45 gram en laat deze 15 minuten rijzen. Rol de bolletjes uit tot een slang van 20 cm, zoals je dat met klei doet. Leg de slang in een lus met een knoop en laat dit ongeveer 30 minuten rijzen. Bak de nonnevotten in frituurolie van 175 graden gedurende 2 minuten. Keer de nonnevot om en bak deze nog een keer 2 minuten. Na het bakken de nonnevot bestrooien met kristalsuiker en een vleugje kaneel. Smul ze!