Afrojack, Waylon, VanVelzen, Gordon, Nick & Simon, Dré Hazes en Xander de Buisonjé. Het is slechts een kleine greep uit de vele honderden artiesten die sinds 2008 op het podium hebben gestaan van de Halfvastenfeesten in Zeeland.

Aan de vooravond van de tiende editie van het tweedaagse muziek-event, op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart, blikken we terug op de afgelopen tien jaar. Een periode vol hoogtepunten en onvergetelijke momenten.

De Halfvastenfeesten beleven in het voorjaar van 2008 een stormachtige start. In de nacht van vrijdag 29 februari op zaterdag 1 maart wordt het evenemententerrein geteisterd door een windhoos, waardoor de tent van Staatscircus Moskou-Holiday instort. Hierdoor moeten de circusvoorstellingen die voor dit weekend gepland stonden noodgedwongen worden afgelast. “Dankzij de enorme inspanningen van onze vrijwilligers konden de geplande feesten voor de zaterdagavond gelukkig gewoon doorgaan. Zonder hen hadden wij dat eerste jaar nooit alles op tijd afgekregen”, kijkt mede-organisator Harold van Tiel terug.

Neus voor talent

Hoogtepunt van de tweede editie van de Halfvastenfeesten, in 2009, is zonder twijfel het optreden van Afrojack, die destijds nog aan het begin van zijn carrière staat. Afrojack, inmiddels een vaste waarde in de top 10 van beste DJ’s wereldwijd, is een van de artiesten die al in vroegtijdig stadium zijn ‘ontdekt’ door de Halfvastenprogrammeurs, die een neus voor muzikaal talent blijken te hebben. “Het is de kunst om dit soort artiesten op het juiste moment te strikken”, geeft Harold van Tiel aan. “Vorig jaar hadden we dat bijvoorbeeld ook met de enorm populaire Dré Hazes. En ook voor de komende editie hebben we met Johnny 500 en Naffz & Giocatori weer een paar opkomende namen in de line-up.”

Xander de Buisonjé

Nadat het evenement in 2010 opnieuw een storm voor de kiezen krijgt (twee weken voor het festival gaat de grote feesttent plat), raken de Halfvastenfeesten in 2011 voor het eerst volledig uitverkocht. Meer dan 17.500 bezoekers gaan uit hun dak tijdens optredens van onder meer Nick & Simon, Belle Perez, Jeroen van der Boom en Xander de Buisonjé. Aan die laatste artiest bewaart Harold van Tiel de beste herinneringen. “Dat was echt een gewéldig optreden! Prachtig om te zien hoe Xander de Buisonjé, zittend achter de piano, de zaal hélemaal naar zijn hand zette. Dat was echt kicken!”

Groei

In de jaren hierna groeit het festival groter en groter en prijken er steeds bekendere namen op het affiche. Het leidt tot bezoekersaantallen van wel 25.000. Toch gooit de organisatie vanaf 2015 het roer om. Geen driedaags mega-event meer met vijf areas en tachtig acts, geen peperdure paradepaardjes meer als Waylon en VanVelzen en geen ticketprijzen meer van 35 tot 40 euro. "Veertig euro voor een kaartje is écht te veel", laat pr-man Marien Nass destijds weten. "De Halfvastenfeesten moeten een feest zijn voor jong en oud in Zeeland en omgeving en betaalbaar voor iedereen.”

Tiende editie

De komende, tiende editie van het Halfvastenfestijn is er opnieuw één om niet te missen! Verdeeld over maar liefst drie feesttenten maken onder anderen zijn The Vengaboys, Darkraver & Outsiders, The Euro’s, Johnny 500, The Originals, Henk Dissel, Naffz & Giocatori en La Fuente hun opwachting. De komende weken wordt de line-up nog verder uitgebreid met de namen van vele tientallen andere artiesten. Houd hiervoor de Facebookpagina in de gaten.

Info en kaartverkoop

De Halfvastenfeesten vinden plaats in het dorp Zeeland in Noord-Brabant. De tiende editie van het festival is bijna geheel overdekt. Het evenemententerrein bevindt zich net buiten de dorpskern aan de Reekseweg/Middenpeelweg. Het terrein gaat op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart om 19 uur open. De optredens duren beide avonden tot 01 uur. Minimum leeftijd is 16 jaar (legitimatie verplicht).
Losse tickets voor de vrijdag- of zaterdagavond kosten 25 euro. Voor een combi-ticket voor beide festivaldagen betaal je 35 euro. Nadere informatie over de kaartverkoop en voorverkoopadressen is te vinden op www.halfvastenfeesten.nl. Volg het festival op ook Twitter (@halfvasten), Facebook en Instagram. Of kijk eens op het YouTube-kanaal.