Foto: Cas Loeffen

Op carnavalszondag 11 februari 2018 zal weer de grote optocht door Mill trekken. De verantwoordelijke commissie binnen Stichting Carnaval Mill is er alweer volop mee bezig.

Dit jaar wil men de optocht in ’t Gèrmelaand nog mooier, langer, gezelliger en aantrekkelijker maken voor het publiek. Maar bij dit alles staat veiligheid centraal.

Samen

“We willen samen met alle deelnemers een mooie optocht realiseren,” vertelt Geert Manders. Hij is voorzitter van de optochtcommissie. “Daarom hebben we vorige week ook een bijeenkomst met deelnemers georganiseerd. Wij kunnen van alles bedenken, maar we willen met deelnemers de ideeën die we hebben bespreken en horen wat zij er van vinden. Ook kwamen er uit de groep deelnemers prima suggesties waar we als commissie zeker mee aan de slag gaan.”

App

Alleen samen is een mooie optocht te realiseren, daarvan is de commissie overtuigd. “Carnaval en ook de bijbehorende optocht organiseren kun je niet alleen. We hebben daarom vorig jaar ook een speciaal app-groepje in het leven geroepen,” vertelt commissielid Jack Brienen. “Daar zit van elke groep 1 of 2 contactpersonen in. Als men bijvoorbeeld op zoek is naar materiaal, gereedschap of tips over hoe men iets kan maken, dan kan men die vraag in die app stellen. Zo kan men elkaar prima helpen.” Maar de organiserende commissie heeft zelf ook nog wat hulplijnen. Geert: “We hebben prima contacten bij een club wagenbouwers in Velden. Zij hebben enorm veel ervaring en op hun kunnen we bij vragen altijd een beroep doen.”

Ongemotoriseerd

SCM lanceerde 2 jaar geleden het idee om naar een ongemotoriseerde optocht te gaan. “Dat is een mooi streven,” vertelt Luc Bens als commissielid van de Millse optocht. “Maar voor jongeren is een wagen bouwen met een trekker ervoor nu eenmaal het mooiste wat er is.” Luc is 22 jaar en nam zelf met zijn vriendengroep diverse malen deel aan de optocht. “Jongeren bouwen een wagen en willen dan aan zoveel mogelijk optochten deelnemen. Ongemotoriseerd lukt dat niet.” Omdat SCM toch graag jongeren in de optocht ziet, werd het idee ongemotoriseerd even geparkeerd. “Wel hebben we een regel dat trekkers niet zwaarder mogen zijn dan 100pk en aggregaten niet zwaarder dan 10kva,” vult Jack aan. “Daarmee willen we enerzijds zorgen voor veiligheid voor het publiek langs de kant van de weg en anderzijds dat er geen oorverdovende muziek vanaf de wagens knalt.” Houden deelnemers zich niet aan deze regels, dan valt men sowieso buiten de prijzen.

Jack: “Maar we stimuleren iedereen wel zoveel mogelijk ongemotoriseerd deel te nemen. Dat doen we door onder andere het prijzengeld in die categorie te verhogen en ook zijn er meer prijzen te winnen.” Nieuw dit jaar is ook dat er geen speciale categorie buitendorpers is. Luc: “Uiteraard willen we graag dat men ook uit andere dorpen mee blijft doen. Zij kunnen echter gewoon inschrijven in de categorie individueel, gemotoriseerd of ongemotoriseerd. Door het wegvallen van de categorie buitendorp, hebben we ook weer meer mogelijkheden om het prijzengeld te verhogen.”

Kinderen

Om kinderen al jong te leren dat samen een wagen bouwen en deelnemen aan een optocht leuk is, start er dit jaar een project op basisschool de LenS. Kinderen kunnen er met materiaal en onder begeleiding van SCM een bolderkar ombouwen tot carnavalswagen.

Meer weten over carnaval in Mill? Zie dan www.germelaand.nl.