De carnavalsoptocht van Carnavalsvereniging de Verkuskoppe vindt traditioneel plaats op carnavalsmaandag en trekt sinds jaar en dag veel buitendorpse deelnemers en bezoekers.

In het verleden werd de optocht gekenmerkt door veel Langenboomse deelnemers, individuelen, groepen en buurtschappen. De laatste jaren zien we vaak een kleine groep Langenboomse deelnemers en daarnaast heel veel buitendorpse deelnemers. Afgelopen jaar hadden we ruim 2000 deelnemers in onze optocht, bijna gelijk aan het aantal inwoners van Langenboom. De ‘Langenboomse optocht’ valt hierdoor in het niet, waardoor het voor kleine groepen en/of individuelen minder leuk is geworden om deel te nemen. Daarnaast is het voor de organisatie steeds lastiger geworden om de grote aantallen te beheersen en de veiligheid van inwoners, bezoekers en deelnemers te waarborgen.

Tijd voor verandering, dachten wij als optochtcommissie. Hoe gaan we Langenboom ‘hun optocht’ weer teruggeven, de organisatie vereenvoudigen en het voor iedereen leuker en veiliger maken waarbij we toch onze buitendorpse deelnemers niet uit willen sluiten. We hebben kritisch gekeken naar andere optochten en goed geluisterd naar inbreng tijdens de evaluatiebijeenkomsten van de afgelopen jaren.

Op dit moment kennen we twee categorieën: Langenboomse en Buitendorpse deelnemers. Vanaf dit jaar gaan we dit veranderen en kan men onder de volgende categorieën inschrijven:

  1. Individueel/ kleine groep - max 4 deelnemers - geen inschrijfgeld - 10 prijzen
  2. Loopgroep - 5 deelnemers of meer - € 10 inschrijfgeld - 10 prijzen
  3. Gemotoriseerd (max 50) - € 30 inschrijfgeld - 5 prijzen

Loopgroepen mogen een kleine trekker tot 10pk gebruiken om voertuigen te trekken. Het aantal gemotoriseerde wagens wordt beperkt tot maximaal 50 (t.o.v. 75 in 2017). Bij meer dan 50 aanmeldingen zullen wij gaan selecteren.

Met deze opzet willen wij de optocht weer zijn karakteristieke beleving geven die we kennen van weleer. Als optochtcommissie kunnen we dit niet alleen, daar hebben we jullie bij nodig. We nodigen jong, oud, buurtschappen en vriendengroepen uit deel te nemen aan deze vernieuwde opzet van de optocht. We hebben mooie prijzen voor de Individuelen en Loopgroepen en bescheiden prijzen voor de gemotoriseerde deelnemers. Met deze veranderingen hopen wij de optocht korter, mooier, veiliger en beter beheersbaar te maken, maar vooral de optocht in Langenboom weer van Langenboom te maken.

Deze vernieuwde optocht zal op maandag 12 februari vanaf 14.00 uur door de straten van Langenboom trekken. Om de optocht in goede banen te leiden zijn wij op zoek naar vrijwilligers. Iedereen die ons daarbij wil helpen is van harte welkom. Meldt je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Mark Nooijen tel. 0486-432356.

Houdt onze website www.verkuskoppe.nl en https://www.facebook.com/OptochtVerkuskoppe/ in de gaten voor informatie en inschrijving.

Op naar een gezellige carnavalsmaandag, tot dan!

De optochtcommissie