Volgens artikel 29 van het Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) is het de brandweer toegestaan om, tijdens het vervullen van een dringende taak, als voorrangsvoertuig gebruik te maken van optische en geluidssignalen (blauwe zwaailampen en sirene).

Van een dringende taak is sprake wanneer mensen of de omgeving in acuut gevaar zijn of wanneer er aanzienlijke maatschappelijke of milieuschade dreigt te ontstaan.

Regelmatig krijgen wij vragen over het gebruik van zwaailampen en sirene. Bij de brandweer (maar ook bij de politie en ambulance) kennen we twee prioriteringen bij uitrukken naar incidenten:

PRIO 1

Melding waarbij er sprake is van de noodzaak om zo snel mogelijk ter plaatse te gaan en waarbij sprake is van een dringende taak. Hierbij wordt gebruik gemaakt van optische en geluidssignalen.

PRIO 2

Melding waarbij er sprake is van de noodzaak om snel ter plaatse te gaan, maar waarbij er niet direct sprake is van een dringende taak. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van optische en geluidssignalen en zijn de verkeersregels van toepassing. Er kan wel gebruik gemaakt worden van beschikbare vrijstellingen (bv. gebruik vluchtstrook).

De meldkamer (112) bepaald in eerste instantie de prioriteit. De bevelvoerder op het brandweervoertuig kan aan de meldkamer toestemming vragen om hiervan af te wijken en, bv. vanwege zijn plaatselijke bekendheid, toch met PRIO 1 i.p.v. PRIO 2 te gaan rijden.

Het rijden met “toeters en bellen” brengt gevaren met zich mee. De rijsnelheid is hoger, andere weggebruikers reageren vaak onvoorspelbaar en er wordt, weliswaar langzaam, door rode verkeerslichten gereden.

Alle brandweerchauffeurs moeten daarom een aanvullende opleiding gevolgd hebben om met zwaailicht en sirene te mogen rijden. Wanneer met PRIO 1 gereden wordt moeten altijd zowel zwaailicht als sirene gevoerd worden. Dit stelt ons soms voor lastige keuzes wanneer we bv. ’s nachts uitrukken en zo weinig mogelijk overlast willen veroorzaken.

Wanneer een voorrangsvoertuig nadert, blijf dan kalm en rustig. Kijk eerst wat de mogelijkheden zijn en maak daarna een keuze. Let altijd op de veiligheid en de verkeersregels bij het voorlaten van een voorrangsvoertuig. Meer informatie is beschikbaar op www.zwaailichtensirene.nl.

Wanneer vrijwilligers opgeroepen worden en naar de kazerne toe rijden gelden voor hen overigens de normale verkeersregels.

We hopen dat deze informatie begrip oplevert voor overlast die kan ontstaan tijdens spoedritten. Hebt u voor ons vragen of suggesties, laat het ons weten (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).