Op het moment dat ik deze column schrijf zit de carnaval er weer (net) op. Voor de echte “die hearts” onder ons vanavond nog ‘Heringschellen’, maar daarna is het feest toch echt afgelopen en begint het normale leven weer.

We kunnen in onze gemeente terugkijken op een schitterende carnaval. In alle vier de kerkdorpen bruiste het van de activiteiten en was het vier (voor sommigen vijf) dagen lang een groot feest.

Sleuteloverdracht

Het carnavalsfeest begon dit jaar voor alle dorpen van onze gemeente in de tent in het Aldendrielpark in Mill. In dit park werd een waar ‘tentenpark’ gebouwd door de horecaondernemers uit Mill en de Stichting Carnaval Mill. De carnavalsfestiviteiten van Mill hebben daar plaatsgevonden. Er was voor ieder wat wils, van jong tot oud. Op vrijdag en zaterdag vonden daar ook de sleuteloverdrachten plaats. Een geweldige happening, strak georganiseerd door carnavalsvereniging De Bokken uit Sint Hubert. Door de samenwerking van alle vier de carnavalsverenigingen werd het een gezellig en mooi feest! Hieruit bleek ook weer dat de ‘kracht van samen’ voor betekenis kan hebben. Bij de sleuteloverdracht aan de jeugdprinsen en prinsessen met hun gevolg moesten zij in een quiz allerlei opdrachten doen om de sleutel te verdienen. Alle vier de prinsen slaagden hiervoor met vlag en wimpel.
Tijdens de sleuteloverdracht van de ‘grote prinsen’ namen de prinsen op ludieke wijze de belangrijke gebeurtenissen in hun dorp op de hak in een meer dan hilarisch filmpje. Hiermee verdienden ook zij de sleutel en kon de burgemeester met een gerust hart het bestuur van de gemeente in handen geven van de vier prinsen.

Succes

Ik denk dat het eerste jaar “carnaval in de tent” in Mill een groot succes is geweest. Elke dag volle bak en ik heb eigenlijk alleen maar terug gehoord hoe leuk het is geweest.
Ook de geluiden over de carnavalsfeesten in de overige dorpen waren louter positief. Zo zie je maar waar een goede samenwerking toe leidt. Complimenten aan alle mensen die er aan mee hebben gewerkt dat carnaval in onze gemeente zo’n groot succes is geworden dit jaar.

Krachtige kernen

De “kracht van samen” heb ik de afgelopen weken ook op andere plekken gezien. In Langenboom was een presentatie van het Euregio –project “Krachtige Kernen”. Een aantal dorpen in de grensstreek uit zowel Nederland als Duitsland heeft aan dit project meegewerkt. Een van deze dorpen is dus Langenboom. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Langenboom zich aan de overige deelnemers en liet zij zien, dat zij met recht het predicaat krachtige kern hebben. In een presentatie door de dorpsraad en Eigen Kweek gaven zij hun visie op de toekomst van Langenboom. Goed om te zien dat de inwoners van Langenboom zo betrokken zijn bij hun eigen dorp en dat zij samen met de gemeente na willen denken over de toekomst van hun eigen dorp.

Wijkraad Mill Centrum

Ook is recent de oprichting van een wijkraad Mill Centrum tot stand gekomen. In een tweede bijeenkomst hebben maar liefst 24 inwoners van het centrum van Mill zich aangemeld om actief te willen zijn in een op te richten Wijkraad Mill Centrum. Een goede samenwerking tussen Corné Kremers en onze gemeente heeft tot dit mooie resultaat geleidt. En nu vol energie met deze enthousiaste club mensen aan de slag. Ik heb er zin in!