Op donderdag 16 mei mocht ik het Beroepenfeest Land van Cuijk en Maasduinen On Stage in Cuijk openen. Een geweldig initiatief waar circa 1.000 VMBO leerlingen kennis hebben gemaakt met ruim 200 bedrijven uit de vier sectoren: groen en natuur, techniek, handel en economie en zorg, welzijn en maatschappij.

Na mijn klap op een grote gong kwamen de leerlingen van het Merletcollege, Elzendaalcollege en Metameer over een rode loper binnen. Ze werden door de vele aanwezigen met een oorverdovend applaus als helden ontvangen. En terecht, want we hebben deze kanjers de komende jaren keihard nodig om de economie in onze regio draaiende te houden. Na de spectaculaire opening gingen de leerlingen in gesprek met de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Er werden afspraken gemaakt voor een werkbezoek op de zogenaamde “Doe Dag” enkele weken later. Dit was de 100e editie van het Beroepenfeest. In de loop der jaren is gebleken dat On Stage bijdraagt aan het opbouwen van een helpend (beroeps)netwerk. Het lukt veel leerlingen om deze relaties te onderhouden. Dit levert hen nieuwe gesprekspartners op, stageplaatsen en zelfs dienstverbanden op.

Iftar maaltijd

Op donderdagavond 16 mei was ik, samen met wethouder Erik van Daal, te gast bij de familie Baytak in Mill. Sedat woont sinds 10 maanden, samen met zijn vrouw Ferda en kinderen Serdar, Mina, Nahideen en Ceyda, in Mill. Uit dankbaarheid voor hun huisvesting waren wij uitgenodigd voor een Iftar maaltijd. Een Iftar is het breken van de vasten. Tijdens dit breken is het gebruikelijk om familie, vrienden en buren uit te nodigen om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. Een citaat uit de ontvangen uitnodiging: “Ramadan is ook de maand van verbinden, denken aan behoeftigen en arme mensen. Door ontmoeting zullen mensen elkaar beter leren kennen en zal een harmonieuze samenleving ontstaan. Hiermee willen we bijdragen aan een betere leefomgeving.”

De warmte die sprak uit deze uitnodigingsbrief hebben we die avond mogen ervaren. We voelden ons meer dan welkom. We hebben geluisterd naar het indrukwekkende verhaal van deze Turkse politieke vluchtelingen. Uit dit verhaal blijkt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Er zijn nog genoeg gebieden in de wereld waar je niet zomaar vrijuit je mening kunt geven of het debat kunt aangaan. Gelukkig leven we in een vrij land en hebben we de vrijheid om te kiezen. Dat moeten we koesteren. Gelukkig geldt dit nu ook voor de familie Baytak. Welkom in Mill!

Jeugdgemeenteraad naar Tweede Kamer

Op woensdag 23 mei hebben we met de Jeugdgemeenteraad een bezoek gebracht aan Den Haag. Na een lange busrit zijn we gestart met een speurtocht door de Ridderzaal. De speurtocht, georganiseerd door ProDemos, was gekoppeld aan Prinsjesdag. De kinderen zijn op ontdekkingstocht geweest met een koffertje vol bijzondere onderwerpen. Ze moesten vragen beantwoorden waarmee ze muntjes konden verdienen, die ze later als echte ministers van Financiën mochten uitgeven. Waar zou het geld naar toe gaan als zij de baas waren... Erg leerzaam en leuk.

In de middag hebben we het Binnenhof, het Torentje en de Tweede Kamer bezocht. We zijn ontvangen door Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis. Daniel is sinds 2017 namens de VVD lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. De kinderen van de Jeugdgemeenteraad hadden allemaal afzonderlijk een vraag voorbereid. Het was een boeiend en leerzaam vragenrondje. Daniel bleef alleen hangen bij de vraag of het Eurovisiesongfestival in onze gemeente kan worden georganiseerd. Toen hij vertelde wat zijn favoriete voetbalclub is zijn we vertrokken voor een rondleiding in het prachtige gebouw. We hebben ook nog een deel van het debat in de plenaire zaal mogen bijwonen. De helden van de Jeugdgemeenteraad hebben een leuke en leerzame dag gehad. Onze jeugd heeft de toekomst!