Ben je vaak gestrest of slaap je slecht? Misschien ligt de oorzaak van dit probleem wel in je hormoonhuishouding. Het is namelijk bewezen dat een gezonde leefstijl zorgt voor minder hormonale klachten.

Hormonen zijn regelaars. Deze stofjes maakt het lichaam zelf aan. Hormonen beïnvloeden verschillende processen in het lichaam als de bloeddruk, de spijsvertering, het slaap-waakritme en de voortplanting. Zonder hormonen zijn we nergens. Aanleg en je leefstijl zijn van grote invloed op je hormoonhuishouding.

Waarom is bewegen voor onze hormoonhuishouding nou zo belangrijk? Bewegen kan bijdragen aan stressreductie en een goede mentale gesteldheid. Buiten dat is bewezen dat wie een goede conditie heeft en goed slaapt, beter om kan gaan met hormoonschommelingen. Ook voeding speelt een belangrijke rol. Wie gezond eet houdt de hormoonhuishouding beter in balans.

Tijdens het sporten komen er veel verschillende hormonen vrij. Hieronder hebben we er een aantal voor jullie opgesomd. Maar wat doen deze hormonen nou eigenlijk met je lichaam? Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon. Dit wordt door vrouwen veel minder aangemaakt. Testosteron zorgt voor de opbouw van spieren. Oestrogeen daarentegen is het vrouwelijk geslachtshormoon. Helaas voor ons vrouwen speelt oestrogeen een belangrijke rol bij de aanmaak van vet en het vasthouden van vocht. Door te sporten en bewegen zorg je ervoor dat je vetpercentage niet te hoog wordt en dat je oestrogeenlevel in balans blijft. Ook komt er serotonine vrij tijdens het sporten wat in de volksmond ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Dit zorgt voor een goed gevoel, het helpt impulsen te beheersen en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Buiten dat zorgt het ook nog voor het neutraliseren van het stresshormoon. De neurotransmitter endorfine is een natuurlijk pijnstiller die zorgt voor een gelukkig en soms zelfs euforisch gevoel tijdens het sporten. Tot slot is er nog dopamine ook wel het genotshormoon genoemd. Je lichaam wordt beloond met dopamine als je iets doet wat fijn voelt. Door te sporten kun je op een gezonde manier het dopaminelevel in je bloed verhogen. Kortom, lekker komen sporten bij FitFabrique dus!

Kijk eens naar je eigen levensstijl. Hoe voel jij je op dit moment? Ben je actief en energiek, eet je gezond en sport of beweeg je regelmatig. Dan zal het wel goed zitten met je hormoonhuishouding. Ben je snel gestrest of juist vermoeid, lig je het liefst de hele dag op de bank en weet je de dichtstbijzijnde sportschool niet te vinden? Dan zou je eens moeten proberen om iets aan je leefstijl te veranderen.

Wil jij weten hoe gezond jij bent? Kom dan naar FitFabrique en doe de GRATIS HEALTHCHECK! Tijdens de healthcheck wordt jouw gehele lichamelijke gesteldheid onder de loep genomen en krijg je tips om samen met ons aan de slag te gaan om jouw energie, die misschien op dit moment ver te zoeken is, terug te vinden en je hormoonhuishouding weer een boost te geven.
Maak een gratis afspraak via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

FitFabrique Mill
Houtzagerijstraat 19
5451 HZ Mill
www.fitfabrique.nl