De toeristenbelasting is een gemeentelijke belasting die geheven wordt van bezoekers, van personen die niet in de betreffende gemeente staan ingeschreven.

De belasting wordt geheven van de exploitant van het hotel, het pension, de caravan of bungalow, de plaats waar de bezoeker overnacht, en die kan de belasting aan de bezoeker doorberekenen. De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente.

Arbeidsmigranten zijn ook vaak ‘bezoekers’. De ondernemer die de huisvesting voor deze tijdelijke arbeidskrachten regelt kan met een extra kostenpost te maken krijgen, zo blijkt uit een recente uitspraak van Hof Den Bosch.

BV X exploiteerde een champignonkwekerij. Zie liet de oogstwerkzaamheden uitvoeren door arbeidsmigranten uit Bulgarije. Die waren in loondienst bij het Bulgaarse uitzendbureau Z. BV X had geen mogelijkheid om de arbeidsmigranten op haar eigen bedrijfsterrein te laten overnachten en daarom huurde zij een pand in de nabij gelegen gemeente A. Dat pand (onder)verhuurde zij aan Z, de arbeidsmigranten konden via het uitzendbureau tegen betaling woonruimte in dat pand krijgen. BV X, of een door haar aangewezen partij, trad op als beheerder van het pand, zo bleek uit de overeenkomst met Z. Bij controle in november 2015 constateerde gemeente A dat er in het pand in haar gemeente arbeidsmigranten waren gehuisvest. De gemeente legde BV X een aanslag toeristenbelasting over 2015 en een voorlopige aanslag toeristenbelasting over 2016.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant bevestigde die aanslagen, een beroepsprocedure bij Hof Den Bosch volgde. Het Hof besliste dat BV X voor beide jaren terecht als belastingplichtige voor de toeristenbelasting was aangemerkt. Haar betrokkenheid bij de verhuur van het pand was voldoende om te concluderen dat zij gelegenheid had geboden tot verblijf in het pand. BV X had over 2015 geen aangifte toeristenbelasting gedaan, zodat de bewijslast voor dat jaar moest worden omgekeerd en verzwaard. De gemeente had de aanslag over 2015 op een redelijke schatting gebaseerd, rekening houdend met de aard van het bedrijf van BV X en de grootte en indeling van het pand. Het Hof besliste dat de voorlopige aanslag over 2016 in overeenstemming met de gemeentelijke verordening was vastgesteld.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.