Op zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag met de jaarlijkse internationale aandacht voor deze ziekte en alle gevolgen.

Gelukkig komen we steeds meer te weten hoe we mensen met dementie en hun naasten beter kunnen helpen. Zo toonde een recent verbeterplan van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan dat er meer hulp nodig is in de laatste fase van dementie bij rouw en verlies. En daar sluiten wij ons bij aan.

Dementievriendelijk

Onze uitvaartverzorgster Marsha Laijan verzorgde meerdere uitvaarten waarbij iemand met dementie tot de nabestaanden behoorde. Marsha betrekt graag iedereen bij de gesprekken vooraf, ook diegene met dementie, voor zover mogelijk en gewenst. Er is wel eens twijfel bij nabestaanden of dat zinvol is en of iemand nog mee kan naar het afscheid. Men is bezorgd dat dit onbedoeld wordt verstoord door onrustig gedrag of dat daarna steeds opnieuw een verlies wordt gevoeld. “Door mee te bewegen met de persoon met dementie kan je vaak veel voorkomen. Het is zo mooi als iedereen bij het afscheid betrokken kan worden en daar zijn gelukkig meerdere manieren voor,” aldus Marsha. “Aandacht op maat is ook hier de sleutel. In de cursus 'samen dementievriendelijk' noemde men dat 'mensvriendelijk'. Een benadering, die voor mij eigenlijk vanzelfsprekend is.”

Wat kan er nog wél?

Hoewel bij ons elke uitvaart al maatwerk is, is dit afscheid zo mogelijk nog meer afgestemd op de mogelijkheden van de naaste met dementie en de wensen van de familie. Er is geen vast protocol, maar we beoordelen samen met familie en/of zorgmedewerkers wat wel of niet past. Het is wellicht mogelijk dat uw naaste een gedeelte van of het gehele afscheid bijwoont, in de beschermende nabijheid van dierbaren en eventueel een vertrouwde zorgmedewerker. De uitvaart kunnen we aanpassen met passende muziek, teksten of foto's, die mogelijk nog aanspreken.

De kans om afscheid te nemen

Hoe moeilijk het soms ook lijkt, het is vaak heel mooi om iemand met dementie hierbij te betrekken, als het nog enigszins binnen de mogelijkheden ligt. Wij helpen daar heel graag bij.

Contact

Mocht u nu reeds vragen hebben, dan kunt u geheel verblijvend contact met ons opnemen. Onze dementievriendelijke uitvaartverzorgster staat u graag te woord.

Annora Uitvaartverzorging
Wanroijseweg 42 5451 HA Mill Tel 0485 452 868
Oliestraat 4 5361 GN Grave Tel 0486 472 074
www.annorauitvaartverzorging.nl