De afgelopen tijd hebben wij hard gewerkt aan onze begroting voor de komende jaren. Het streven hierbij is dat we als gemeente in ieder geval voor vier jaar een sluitende begroting kunnen presenteren aan onze gemeenteraad.

Wat is dat, een sluitende begroting, zult u zich misschien afvragen? Dit betekent dat we de komende jaren geen tekorten hebben en dat we alle uitgaven kunnen betalen uit onze inkomsten. We hoeven dus geen greep te doen uit onze reserve (de spaarpot) om de begroting rond te krijgen. In deze roerige tijden, waarbij in de media voortdurend aandacht wordt besteedt aan de stijgende kosten voor de gemeenten op bijvoorbeeld zorggebied, is het goed om te constateren dat we desondanks toch onze exploitatie sluitend hebben gekregen. Ik ben benieuwd wat onze gemeenteraad van deze begroting gaat vinden. Deze wordt behandeld in de raadsvergadering van 7 november.

Keukenbazen

Vorige week mocht ik aanwezig zijn bij de finale van de keukenbazenwedstrijd in Den Bosch. Aan deze wedstrijden deden kinderen uit vijftien gemeenten in Brabant Noordoost mee. Deze kinderen hadden allemaal onder begeleiding van een kok een gerecht bedacht en voorbereid, De gerechten werden daarna beoordeeld door een deskundige jury. De burgemeester van de winnende gemeente mag zich een jaar lang smaakburgemeester noemen.

Onze gemeente werd dit jaar vertegenwoordigd door Sjuultje, Ilza en Lieke, drie enthousiaste meiden uit Langenboom, Onder begeleiding van Monique van kookstudio het Mo’Ment maakten zij voor deze wedstrijd het gerecht de ”Blitzaardappel”. Helaas, we hebben de wedstrijd net niet gewonnen. Die eer ging naar de gemeente Den Bosch. Maar het was in ieder geval een leuke dag en deze kookwedstrijd is een hele goede manier om onze kinderen bewust te maken van gezonde voeding.

Theatervoorstelling ‘Daarbij de waterkant’

In de week van de eenzaamheid is voor onze ouderen in zorgcentrum Aldenhorst een theatervoorstelling georganiseerd door Pantein, Sociom en de zorgcoöperaties met als titel “Daarbij de waterkant”. Ik mocht op deze middag de aanwezigen voorzien van een lekker gebakje bij de koffie. Het was heel mooi en af en toe ook ontroerend om te zien hoe de mensen genoten van deze theatervoorstelling.

Voorlezen

Tenslotte heb ik vorige week op de basisschool in Sint Hubert de peuters en kleuters een mooi verhaal mogen voorlezen. Dit omdat het vorige week Kinderboekenweek was.

Een verhaal dat in het teken stond van water en droogte. Een toepasselijk thema, omdat deze school geld heeft ingezameld voor een waterproject in Afrika, zodat mensen daar niet meer zo ver hoeven te lopen om vers drinkwater te kunnen krijgen. De kinderen van de basisschool deden een sponsorloop voor dit project. Dit deden ze door te lopen met een rugzakje waarin een bepaald gewicht aan water zat. Dit om te ervaren wat kinderen in Afrika dagelijks moeten doen om vers drinkwater te krijgen. Een supermooi initiatief.

Wat kan het werk van een wethouder toch mooi zijn...

Wethouder Erik van Daal