Televisiejournalist Alberto Stegeman dook onlangs onder in de uitvaartbranche en ontdekte dat sommige begrafenisondernemers het niet zo nauw nemen met normen en waarden. Dit schokte uiteraard veel kijkers, maar ook binnen onze branche zorgde dit voor veel reacties.

Heel wat verontruste appjes kreeg ik van collega’s en medewerkers binnen tijdens en na de uitzending. Want in het beeld wat in die uitzending werd neergezet, herkenden wij ons zelf gelukkig niet.

Bij het organiseren van een uitvaart is vertrouwen in de uitvaartonderneming waarmee men in zee gaat het belangrijkste. In de meeste gevallen is er immers maar enkele dagen tijd om na het overlijden van een dierbare alles te regelen en dat moet wel in één keer goed gebeuren. Als men vertrouwen heeft in degene die men dit laat regelen, dan kan men als nabestaande zelf de aandacht vestigen op persoonlijke zaken en het afscheid zelf. Op dat moment moet men niet het gevoel hebben de uitvaartondernemer te moeten controleren om te zien of wel alles geregeld is zoals afgesproken en tegen de verwachte kosten.

Regelmatig worden wij gevraagd om op gesprek te komen bij ouderen of zieken, die weten dat men binnen afzienbare tijd zal overlijden. Men heeft dan ook al vaak een beeld van hoe men het afscheid wil. Vaker dan eens komen dan ook de kosten van een uitvaart aan de orde. Want eerlijk is eerlijk, een uitvaart kan behoorlijk in de papieren lopen. In een emotioneel moment kiest men vaak voor zaken waarbij men de kosten uit het oog verliest. Bij voorbereidende en oriënterende gesprekken, kan men vaak realistischer naar de vele mogelijkheden en kosten kijken.

Na het zien van het Tv-item van Alberto Stegeman had ik een vervelend gevoel. Niet te bevatten dat er collega’s zijn die niet met respect omgaan met overledenen en hun nabestaanden. Toen ik vlak daarna een nieuwe recensie op onze keurmerk site las over een door ons verzorgde uitvaart, veranderde dat gevoel toch weer in iets positiefs. Want niet de mening van een televisiejournalist is belangrijk voor ons als Fiore, maar dat wat onze klanten van ons vinden. Lees daarvoor de diverse onafhankelijke recensies op www.keurmerkpersoonlijkeuitvaart.nl en deel ook gerust uw ervaringen met Fiore met ons en anderen.

Fiore Uitvaartzorg, Kerkpad 17 Sint Hubert, tel. 0485-470000 en zie ook www.fioreuitvaartzorg.nl.