Voor mij de eervolle taak om de eerste column van het nieuwe jaar te mogen schrijven. Uiteraard wil ik u allen nog een goed, gelukkig maar vooral gezond 2020 wensen. Hopelijk gaat komend jaar voor u brengen wat u ervan verwacht.

Ik heb de laatste weken van het jaar, net als velen van u, mogen genieten van een vakantie. Een mooie tijd om met je naasten door te brengen en eens terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het komende jaar. Het wordt in ieder geval in vele opzichten een belangrijk jaar. Hierover later meer.

Nieuwjaarsontmoeting

Om te beginnen wil ik terugblikken op de nieuwjaarsreceptie van onze gemeente, die op 2 januari 2020 plaatsvond in Myllesweerd. Een drukbezochte bijeenkomst, waarbij ik velen van u de hand heb mogen schudden. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst mocht ik, net als andere jaren de sportprestatie, het sporttalent en de vrijwilliger van het jaar 2019 bekendmaken. Hiermee spreken wij als gemeente onze waardering uit voor de vele vrijwilligers en sporters die in onze gemeente actief zijn. Laat ik vooropstellen dat alle genomineerden voor deze prijzen winnaars zijn, maar er kan, zoals het spreekwoord ook zegt, er maar een de winnaar zijn.

Sporttalent en sporter van het jaar

Sporttalenten van het jaar werden Manon en Nicol Keijzers uit Langenboom, die ondanks hun jonge leeftijd, al op hoog niveau presteren in de schietsport. Zij zijn 13 en 11 jaar oud en beiden lid van schietvereniging ’t Roosje uit Langenboom. Beide dames hebben al verschillende prijzen op regionaal en zelfs nationaal niveau in de wacht gesleept. Mede door het goede presteren van Manon en Nicol haalt de schietvereniging nieuwe leden binnen.

In de categorie sportprestatie 2019 werd Ellen Jacobs gehuldigd. Zij werd afgelopen jaar kampioen BMX (fietscross). Ook behaalde ze in het verleden al Europese en nationale kampioenschappen. Trots op het feit dat wij een wereldkampioen in onze mooie gemeente hebben.

Vrijwilliger van het jaar

Als vrijwilliger van het jaar 2019 werd Geertje Braks gehuldigd. Zij is vanaf het ontstaan zo’n 15 jaar geleden de drijvende kracht achter pop- en musicalkoor Voicemill uit Mill. Zij is medeoprichter en vanaf het begin bestuurslid, waarvan 14 jaar als voorzitter. Verder is ze coördinator van de goede doelenweek in Mill en in het verleden lang verkeersbrigadier geweest op de school van haar zoon. Ook is ze mantelzorger voor haar alleenstaande tante. Dit alles doet ze naast een drukke baan. Een terechte vrijwilliger van het jaar in mijn ogen.

Het hoogtepunt van deze avond was voor mij toch wel de oeuvreprijs die ik mocht uitreiken aan de heer Bart van Doorn uit Langenboom. De heer van Doorn is inmiddels 96 jaar en hij ontving deze bijzondere prijs voor het feit dat hij ruim 70 jaar actief is als vrijwilliger. Het gaat te ver om al zijn activiteiten op te sommen, maar hij is onder meer oprichter van de Bouw-en Houtbond afdeling Langeboom geweest. Tevens is hij medeoprichter geweest van de Bond van Ouderen in Langenboom, bestuurslid geweest van harmonie Amicitia, medeoprichter en bestuurslid van het LOC en ga zo maar door. Een meer dan verdiende prijs als je kijkt naar zijn indrukwekkende staat van dienst.

Inwonersraadpleging

Tenslotte wil ik u allen oproepen uw stem uit te brengen tijdens de inwonersraadpleging op 23 januari 2020 waarbij de bestuurlijke toekomst van onze gemeente centraal staat.

Maak allemaal gebruik van uw stemrecht en laat uw stem niet verloren gaan.