Op het moment dat ik mijn column schrijf, heeft de inwonersraadpleging plaatsgevonden. Met een grote opkomst van 61% hebben onze inwoners in grote meerderheid gekozen om aan te sluiten bij de gemeente Land van Cuijk i.o. Duidelijker kan niet.

We gaan nu met zijn allen aan de slag om onze vier dorpen een mooie toekomst te geven in de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Maar wat gebeurde er nog meer de afgelopen weken?

Meelopen met Jay Jay

Heel bijzonder was de dag dat ik op stap ging met Jay Jay, een jongere uit de jeugdzorg. Ik heb Jay Jay eerst een rondleiding gegeven op ons gemeentehuis en heb hem verteld wat mijn baan inhoudt. Daarna zijn we naar Cuijk gegaan waar we werden ontvangen door het Centrum Jeugd en Gezin (CJG). Daar hebben we een boeiend gesprek gehad met de manager van het CJG en een jeugdconsulent. Wij waren onder de indruk van het verhaal van Jay Jay en de duidelijke manier waarop hij dit wist te vertellen. De droom van Jay Jay is om vrachtwagenchauffeur te worden. Dit gaat hem zeker lukken.

In de middag ben ik met Jay Jay naar ’s-Hertogenbosch gegaan, naar het gezinshuis waar hij met tien andere jongeren woont. Daar heeft hij mij een rondleiding gegeven en hebben we gesproken met zijn gezinsouders. Zij gaven aan waar ze in de praktijk tegenaan lopen en wat in hun ogen beter kan. Zij wezen daarbij met name op de bureaucratie en regeldruk die zij nog steeds ervaren in de jeugdzorg, Ik heb diep respect voor de wijze waarop dit gezinshuis wordt gerund. Het huis voelde als een warm bad. Ik ben zeer onder de indruk van het verhaal van Jay Jay en van de warmte en aandacht die zijn gezinsouders aan hun kinderen geven. Zo’n plek gun je ieder kind. Zo’n meeloopdag is eigenlijk een must voor alle jeugdwethouders!

Nieuwjaarsconcert Amacitia

Op cultureel gebied heb ik de afgelopen periode mogen genieten van het nieuwjaarsconcert van muziekvereniging Amacitia in Langenboom. Met als thema ‘Music was my first love’. Amacitia presenteerde een gevarieerd programma met liedjes van Queen, ABBA en Tom Jones, maar ook een marsen medley. Een mooie avond met muziek op hoog niveau. Verder hebben we weer genoten van twee pronkzittingen in Wilbertoord en Sint Hubert met veel talent van eigen bodem. Een goede opmaat naar een mooie carnavalsperiode.

Superschool

Tijdens het schrijven van mijn column kreeg ik het bericht dat Elseviers Weekblad ons Merletcollege in Mill heeft uitgeroepen tot Superschool. Slechts 21 van de 1245 beoordeelde scholen hebben dit predicaat gekregen. Een superprestatie van directeur Menno van Halem en zijn team waar wij als gemeente erg trots op zijn.