In mijn vorige column kon ik op de valreep het goede nieuws melden dat ons Merletcollege door Elseviers Weekblad werd uitgeroepen tot superschool.

Op basis van een onderzoek door dit weekblad wordt jaarlijks bekeken welke Nederlandse scholen voor voortgezet onderwijs in aanmerking komen voor deze eervolle titel.

Elseviers Weekblad kijkt dan naar de volgende zaken:

  • Zit de leerling in het derde schooljaar nog steeds op het advies wat de basisschool destijds voor de leerling heeft afgegeven?
  • Hoeveel leerlingen blijven er zitten in de onderbouw?
  • Hoeveel leerlingen slagen er zonder onderbreking?
  • Wat zijn de gemiddelde cijfers voor het eindexamen?

Voor VMBO kader en gemengde leerweg scoorde het Merlet in Mill op alle vier de genoemde onderdelen uitmuntend en daarom verdient ons Merletcollege het predicaat ‘superschool”. Dit is overigens niet de eerste keer dat het Merlet dit predicaat in de wacht sleept.

Dit maakt mij als verantwoordelijk wethouder voor onderwijs supertrots en daarom heb ik Menno van Halem en zijn team in het zonnetje gezet voor deze geweldige prestatie. Met een “supergrote taart” ben ik op dinsdag 11 december in de middagpauze vertrokken richting Merlet om mijn waardering uit te spreken voor deze prestatie.

Voor mij was dat ook een feest van herkenning omdat mijn jongste dochter hier enkele jaren van haar middelbare schoolcarrière heeft doorgebracht. Zij heeft hier haar diploma gehaald. Zowel mijn dochter als wij als ouders hebben goede herinneringen aan deze school. De structuur is duidelijk en de school heeft het beste met haar leerlingen voor. Je wordt niet voor niets superschool!

Preventieproject Drugs

Afgelopen weken werd duidelijk dat een preventieproject om drugsgebruik tegen te gaan in de regio Brabant Noordoost en Zuidoost van start kan gaan. Na een ruime tijd van voorbereiding staan nu alle lichten op groen en is de financiering rond. Behalve de gemeenten in deze regio’s dragen ook de provincie en het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport en het Ministerie van Veiligheid en Justitie bij aan dit project. Dit geeft aan dat ook de provinciale en landelijke politiek dit een belangrijk thema vinden.

Als een van de bestuurlijk trekkers mag ik mijn medewerking hier aan verlenen. Wij willen met dit project bereiken dat het gebruik van drugs niet normaal wordt gevonden. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst voor ouders over drugsgebruik in Myllesweerd enkele jaren terug schrok ik erg van de opmerking van een van de ouders. Deze gaf aan dat het toch normaal was dat jongeren af en toe is wat gebruiken. Dat is ook een van de redenen dat ik me als wethouder bezig hou en betrokken voel bij dit onderwerp. De komende tijd zullen wij nog regelmatig communiceren over dit onderwerp.

U kunt alvast in uw agenda zetten dat we op 25 mei een informatieavond in Myllesweerd over dit onderwerp organiseren. Hierbij komt uiteraard ook drugs en alcoholverslaving aan de orde.

Carnaval

Nog een paar dagen en dan barst het carnavalsfeest weer los. In de afgelopen weken zijn wij als college aanwezig geweest bij de pronkzittingen in onze gemeente. Het was weer mooi om te zien hoeveel talent we hebben. Als het de voorbode is voor het carnaval, dan kan ik u verzekeren dat het een erg mooi feest wordt.

We starten op vrijdag 21 februari met de sleuteloverdracht aan onze jeugdheersers. Op zaterdag ontvangen de “grote heersers” de sleutels van hun dorp. Wij kunnen ons dan met een gerust hart storten in het carnavalsfeest. Het bestuur is dan in goede en vertrouwde handen van onze carnavalsprinsen en -prinsessen.

Ik wens u allen een hele fijne carnaval. Zet even al je zorgen aan de kant en maak er met zijn allen een mooi en gezellig feest van.

Alaaf.