Welke persoon wil jij zijn? Welke persoon wil jij worden? Maar hoe doe je dat?

Authenticiteit is belangrijk; iedereen wil graag zichzelf zijn. Hoe authentieker, hoe minder je van jezelf vervreemdt, hoe minder kans op stress, burn-out en depressies. Hoe gelukkiger.

Belangrijk is te weten dat jouw unieke levenspad nog nooit door iemand anders is betreden. Je bent dus van jezelf al authentiek.
Maar er is meer. Er is ook een laag boven en dat is jezelf zijn en laten zien wie je wilt zijn.

Die laag kent twee kanten; congruentie (= overeenstemming) en balans.

Juul Deelder (helaas) was volstrekt zichzelf maar zo in evenwicht met de Rotterdamse cultuur dat zijn omgeving met hem wegliep.

Dick Advocaat vaart zijn eigen koers, maar anticipeert meesterlijk op zijn sociale omgeving en wordt daarom als mens en trainer op handen gedragen.

Daarentegen ken jij vast wel iemand die is zoals het hem of haar toevallig uitkomt. Zoals de wind waait, waait zijn jasje of haar rokje. Nou … vind er maar wat van.

Twee kanten:

1: Congruentie
Er is weinig verschil in je diverse rollen als mens. Er is overeenstemming tussen je denken, je voelen en je handelen in je sociale interacties; thuis, op het werk, bij vrienden …enz.
Je doet en gedraagt je zoals je wilt zijn.

Jezelf zijn vraagt vaardigheden:

  • Je kent jezelf en je weet wanneer je écht bent.
  • Je kunt objectief kijken naar alle info die iets over je zegt en dat betekenis geven. Jouw taalgebruik, jouw manier van kleden, de keuze van jouw vrienden enz.. Het is niet allemaal toevallig; zo wil je zijn.
  • Je bent gedragsauthentiek. Je doet wat je zegt.
  • Je vindt het belangrijk om open en eerlijk over je gevoelens te zijn en durft jezelf te laten zien. Je vindt het belangrijker om jezelf te zijn dan om populair te zijn.
  • Je vertelt geen leugentjes (meer). Je doet je niet beter voor. Je doet van buiten wat je van binnen voelt.

Doe je wat je zegt en zeg je wat je doet? Wil je succesvol zijn in verschillende rollen, dan kan je dat het beste doen vanuit je authenticiteit. Je gedragen zoals je denkt dat de omgeving dat van je verwacht is acteren. Je maskeren om mooi te zijn; dat wordt al snel doorgeprikt en is niet vol te houden.

2: Balans
Het tweede aspect is balans. Het gaat om evenwicht tussen jezelf zijn en rekening houden met je omgeving.
Authenticiteit zijn is dus ook sociaal bepaald. Jij hebt geen botje door de neus, geen lendendoekje om en al zeker geen peniskoker op ( kan zelfs niet komend weekeinde bij D’n Bens met Carnaval ), terwijl dat voor sommige volkeren ( Papoeaas en Aboriginals ) vanzelfsprekend is. Je bent jezelf, maar passend in jouw sociale context.

Ook opzoek naar wie je wilt zijn of wilt worden?
Ik verken graag deze route met je.

Frans Meulepas
training | coaching | advies
06 415 390 39
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.meulepascoaching.nl