Het kabinet wil aandacht voor leren in het mkb stimuleren met de SLIM-subsidie (Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen).

U kunt deze subsidie aanvragen voor de kosten van een aantal specifiek omschreven initiatieven op het gebied van opleiden en ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het mogelijk maken van loopbaan- en ontwikkeladviezen aan werknemers, het aanbieden van praktijkleerplaatsen en de ontwikkeling van een methode die de leercultuur bevordert. De SLIM-regeling kent meerdere doelgroepen en aanvraagtijdvakken. Het eerste aanvraagtijdvak start op 2 maart om 12.00 uur en loopt door tot 31 maart om 17.00 uur. Dit tijdvak geldt voor individuele mkb’ers. In deze doelgroep wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  • kleine organisaties met minder dan 50 werknemers en maximaal € 10 miljoen aan jaaromzet;
  • middelgrote organisaties met minder dan 250 werknemer en maximaal € 50 miljoen aan jaaromzet.

Een kleine organisatie krijgt 80% van de subsidiabele kosten vergoed, middelgrote organisaties 60%. Het maximale subsidiebedrag is € 24.999, behalve voor landbouwbedrijven. Voor hen is € 20.000 het maximum. U moet de subsidie vóór de start van het ontwikkelingsinitiatief aanvragen, maar u ontvangt de eventuele subsidie pas na afronding van de activiteit.

Let op: er gelden veel voorwaarden, bijvoorbeeld voor de aan te leveren gegevens, de duur van een initiatief en het type kosten waarvoor subsidie mogelijk is. U kunt voor alle ins en outs terecht bij Uitvoering Van Beleid SZW, die de SLIM-regeling uitvoert. Uiteraard kunt u voor advies of hulp ook terecht bij ons kantoor.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.