Ondertussen hebben we in Nederland een aantal flinke stormen achter de rug. Ciara en Dennis zorgden voor de nodige overlast met veel inzetten voor de brandweer als gevolg.

Binnen het verzorgingsgebied van post Mill viel het aantal meldingen echter mee. Tijdens de storm Dennis op 16 februari werden de vrijwilligers om ca. 16.30 uur opgeroepen voor een stormschade aan de Boersestraat in Sint Hubert. Ter plaatse bleken er een aantal dakplaten van een gebouw te zijn gewaaid die niet alleen verspreid lagen over het terrein maar ook in het dak van een naastgelegen pand terecht gekomen waren. Dit zorgde voor een aanzienlijke schade aan beide daken. In overleg met de eigenaar zijn de platen verzameld en van het dak gehaald waarna ze veilig gesteld konden worden.

Tijdens een flinke storm komen er bij de meldkamer 112 vaak zoveel telefoontjes tegelijk binnen dat de centralisten deze niet meer snel genoeg kunnen afhandelen. De brandweer schakelt dan over op de stormprocedure waarbij de meldingen lokaal worden afgehandeld. Dit betekent dat de kazernes continu worden bezet en de meldingen hier binnenkomen en verdeeld worden. Op deze manier nemen de plaatselijke kazernes binnen Brandweer Brabant-Noord een gedeelte van de aanname van de meldingen, die niet heel spoedeisend zijn (PRIO 2), van de meldkamer over en wordt de meldkamer ontlast. De meldkamer kan zich bezighouden met de ernstigere en zeer spoedeisende meldingen (PRIO 1). Het besluit om de brandweerkazernes continu te gaan bezetten kan ook genomen worden wanneer zich andere calamiteiten voordoen die de samenleving ernstig ontwrichten, bv. tijdens de landelijke telefoniestoring van de KPN op 24 juni 2019. De brandweer kan zo direct reageren op meldingen en burgers kunnen de brandweerkazerne bezoeken om problemen te melden.

Tijdens grootschalige incidenten is communicatie voor de brandweer van het allergrootste belang. Onlangs is het C2000 netwerk waarmee niet alleen de brandweer, maar ook o.a. de politie en ambulance, met mobilofoons en portofoons communiceert vernieuwd. Dit was een gigantische operatie waarbij alle C2000 zendmasten in Nederland moesten worden omgebouwd. Sinds de migratie kampt de politie nog steeds met problemen. Gelukkig zijn deze problemen bijna volledig aan brandweer voorbij gegaan omdat de brandweer met een ander merk portofoons werkt dan de politie. Voor vragen of suggesties, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..