Beste inwoners, de wereldwijde coronacrisis heeft inmiddels ook onze gemeente in haar greep. Door de maatregelen die de Rijksoverheid heeft genomen, is onze samenleving voor een groot deel tot stilstand gekomen.

Velen onder u zullen daar last van hebben of zelfs pijn van ondervinden. Horecaondernemers moeten hun zaak sluiten, ouderen kunnen geen bezoek meer ontvangen van hun (klein)kinderen, reizen en uitstapjes worden geannuleerd, dat gezellige feest waarop u zich zo had verheugd gaat niet door, scholen en de kinderopvang zijn gesloten etc. Afgelopen dagen heb ik meerdere bewoners en ondernemers gesproken die vragen hebben of zich zorgen maken. Natuurlijk bestaat hiervoor alle begrip.

Degenen die direct met het coronavirus worden geconfronteerd wacht misschien ziekte of zelfs een ziekenhuisopname. Iedereen krijgt in meerdere of mindere mate met deze crisis te maken nog los van het feit dat er heel veel inwoners zijn die zich gewoon zorgen maken en daarom niet lekker in hun vel zitten. Als gemeente doen wij er alles aan om deze crisis op lokaal niveau te bestrijden. Dat doen we niet alleen. Dat doen we samen met de Rijksoverheid, de GGD, de Veiligheidsregio en het RIVM en met talloze anderen die zich volop inspannen om de situatie het hoofd te bieden.

Ik heb veel bewondering voor de vele professionals die zich enorm inzetten om dit virus tegen te gaan en om onze medemens te verzorgen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de huisartsen en de artsen en het verplegend personeel in verzorgings- en ziekenhuizen. Onder hoge druk verrichten zij fantastisch werk. Hetzelfde geldt voor de mensen uit het onderwijs en de dagopvang die ondanks de sluiting de kinderen opvangen en zo deze helden uit de vitale beroepen de ruimte geven om hun werk te kunnen blijven doen. Waardering en respect!

De zorg voor elkaar zie je ook op kleine schaal ontstaan. Ook in onze gemeente zie ik inwoners die kwetsbaren en ouderen willen helpen door hun boodschappen te doen. Of hen via de telefoon een hart onder de riem steken om zo het kleine wereldje van sociaal isolement te doorbreken. Dorpskracht zit in onze genen. We hebben elkaar nodig, ook nu. Als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en alle voorzorgsmaatregelen en hygiënevoorschriften in acht nemen, dragen we samen bij aan het terugdringen van het virus.

Van onze gemeente mag u ook in crisistijd verwachten dat we er voor u zijn. De gemeentelijke dienstverlening houden we zo veel mogelijk op peil. Echter, ik vraag uw begrip als u wat langer moet wachten of niet direct een antwoord krijgt op uw vraag of verzoek. Veel van onze ambtenaren dragen nu hun steentje bij aan de aanpak van de crisis of kunnen door de situatie niet altijd het goede werk leveren dat u gewend bent. Wij vragen u ook om de informatievoorziening zoals die door het rijk en het RIVM wordt verstrekt nauwlettend te volgen en de adviezen en voorschriften na te leven. Op de gemeentelijke website vindt u informatie die lokaal van belang is, bijvoorbeeld afgelastingen van gemeentelijke bijeenkomsten.

Ik leef met u mee en zal doen wat in mijn vermogen ligt om deze crisis met u het hoofd te bieden. Dit gaat weer een keer voorbij. En soms komen uit crisissen mooie, nieuwe dingen tevoorschijn, ontstaan verhelderende inzichten of kansrijke mogelijkheden. Ik hoop dat u uit die gedachte moed kunt putten.

Burgemeester Antoine Walraven