“We hebben op dit moment echt met een piek te maken, het is erg druk maar wij hebben zelf nog geen uitvaart gehad van een Corona overledene.” Zo vertelde Pieter Kessels van Fiore Uitvaartzorg uit Sint Hubert afgelopen zondag 29 maart in het L.O.M.-radioprogramma MossTime.

“We hebben nu bij een uitvaart te maken met de maatregelen die er zijn. Zo mogen er maximaal 30 personen aanwezig zijn, iedereen moet afstand van elkaar houden en geen horeca voor bijvoorbeeld een koffietafel.”

Terwijl men juist bij een uitvaart elkaar wil troosten, even een knuffel wil geven of elkaars hand vast wil houden, kan dat in deze Coronatijd niet. “Nee, wat dat betreft moet het allemaal wat summier, maar het valt me op hoe creatief mensen hiermee omgaan. Men nodigt de maximaal 30 personen uit, een hand op het eigen hart leggen om elkaar sterkte te wensen of een ballon oplaten, iedereen zoekt nu naar een alternatief waarbij men zich toch goed voelt.” Ook spreekt men af op een later moment het afscheid nogmaals te doen met iedereen erbij die men er graag bij had willen hebben.

Afgelopen week verzorgde Fiore Uitvaartzorg een afscheidsdienst waarbij men thuis via internet mee kon kijken. “We huurden daarvoor materiaal in om via streaming de uitvaart live via internet bij belangstellenden thuis te krijgen. Zo kon iedereen toch het afscheid bijwonen zonder zelf echt in de kerk te zijn.” Een dergelijke streamingdienst is de laatste tijd ook in verschillende crematoria geïnstalleerd.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Fiore Uitvaartzorg, Kerkpad 17 Sint Hubert, tel. 0485-470000 en zie ook www.fioreuitvaartzorg.nl.