Bij het schrijven van mijn column heeft onze premier net de nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt.

Het basisonderwijs mag vanaf 11 mei weer beperkt opgestart worden. Het speciaal basisonderwijs en de kinderopvang mogen vanaf deze datum weer volledig van start. Vanaf 28 april kunnen jongeren, zij het met de nodige beperkingen, weer gaan sporten. De overige maatregelen blijven tot 20 mei van kracht.

Het is fijn dat vooral kinderen dadelijk weer een beetje het normale leven kunnen oppakken. Het geeft hen bewegingsvrijheid, fysiek en sociaal, en het ontlast thuiswerkende ouders. Van de andere kant begrijp ik ook de zorgen vanuit het onderwijs maar ik heb er alle vertrouwen dat onze scholen hier creatief en innovatief mee omgaan zodat er een veilige leeromgeving komt voor docenten en kinderen. Hier werkt de gemeente samen met hen aan.

Hou vol

Onze premier vertelde dinsdagavond natuurlijk ook dat er nog veel maatregelen van kracht blijven. Dat is ook nodig. Langzaam zien we dat de coronamaatregelen hun vruchten beginnen af te werpen. Dat ziekenhuisopnames en opnames op de IC’s afnemen en er ook minder overlijdens te betreuren zijn. Het is dus belangrijk dat we de maatregelen goed blijven volgen. Dat we volhouden om deze positieve lijn te behouden.

Als ik kijk naar onze gemeente dan zie ik dat wij ons met z’n allen goed aan de regels houden, hoe moeilijk en ingrijpend die soms ook zijn. Natuurlijk wil iedereen graag op bezoek bij partner of ouders in het zorgcentrum. Natuurlijk wil de horeca weer graag haar deuren openen. Natuurlijk wil je weer graag een avondje sporten of kletsen met je vrienden. Natuurlijk...

Zo kan ik nog wel even doorgaan wat we allemaal graag weer willen, maar wat nu nog even niet kan.

Mooi initiatieven

Als ik zie wat voor initiatieven er allemaal ontstaan om deze moeilijke tijd, vooral voor onze kwetsbare inwoners, nog enigszins draaglijk te maken. Het zijn er te veel om op te noemen. Maar ook wij als gemeente zitten in deze tijd niet stil. Wij hebben een ondernemersloket ingericht waar onze ondernemers in deze moeilijke tijden terecht kunnen voor informatie over – en aanvraag - van financiële ondersteuning.

Een groot aantal aanvragen voor financiële ondersteuning zijn al ingediend en worden nu met spoed afgehandeld. Ook hebben wij extra aandacht voor de mantelzorgers, hebben wij contact met de ouderenorganisaties in onze gemeente, zet Sociom zich extra in om hulp en ondersteuning te bieden en zamelen we beschermingsmiddelen in. Op de website www.samenmillensinthubert.nl kunnen inwoners hun aanbod kwijt als ze andere inwoners willen ondersteunen en kunnen inwoners een vraag kunnen als ze behoefte hebben aan wat extra ondersteuning.

Als ik zie wat voor initiatieven er allemaal in korte termijn zijn ontstaan om elkaar te ondersteunen in deze bijzondere tijd, door zowel professionals als inwoners, dan maakt mij dat bijzonder trots. Zoveel betrokkenheid en aandacht voor elkaar. In een tijd met zoveel ellende vind ik het mooi en hartverwarmend dat we er zijn voor elkaar.

Hou vol, samen komen we deze moeilijke tijd te boven.

Wethouder Erik van Daal