Fraude, wie heeft er niet mee te maken. Acquisitiefraude, phisingaanvallen, bancaire fraude, beleggingsfraude, domeinnaamfraude, ceo-fraude, de babbeltruc’s, en nog veel meer.

Naast phishing en CEO-fraude neemt ook WhatsApp-fraude een hoge vlucht. Bij fraudepogingen via WhatsApp lijkt het te gaan om een appje van een zogenaamd familielid, collega of een bekende. Die vraagt om geld over te maken. Waar oplichters vroeger nog met een vreemd telefoonnummer binnendrongen, doen ze dat nu met een gekaapt account. In totaal liep deze vorm van fraude op tot een schade van €1.056.805, waar het in 2018 bleef steken op €262.879. Voor 2020 zal het schadebedrag wel hoger uitkomen: nu al zijn er 112 meldingen binnen, van wie er 9 echt slachtoffer werden voor een totaalbedrag van totaal € 38.189. Gelukkig kunt u zich hiertegen wapenen door bijvoorbeeld WhatsApp via een tweestapsverificatie te beveiligen:

  • open WhatsApp op een iPhone of Android-smartphone;
  • ga naar 'Instellingen' en kies voor 'Account';
  • ga naar 'Verificatie in twee stappen inschakelen' en stel de zescijferige code in.

Kijk op www.fraudehelpdesk.nl voor meer informatie over alle mogelijke verschijningsvormen van fraude én nuttige tips om fraude te voorkomen.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.