Alhoewel de maatregelen stap voor stap worden versoepeld, blijft het Coronavirus ons flink op de proef stellen.

Mensen hebben tijdens de coronacrisis hun baan verloren of vrezen daarvoor, vele ondernemers zijn gedwongen hun activiteiten tijdelijk te stoppen. Regelmatig ontvang ik creatieve ideeën van ondernemers om toch weer op te kunnen starten. Samen met ons coronateam bekijken we deze dan altijd met een positieve insteek met daarbij de richtlijnen van de regering, RIVM en onze veiligheidsregio als uitgangspunt. Toen bekend werd dat de horeca vanaf 1 juni weer voorzichtig open mag, kregen we veel verzoeken om buitenterrassen te mogen vergroten. Anderhalve meter afstand veroorzaakt nu eenmaal dat er minder tafels en stoelen kunnen staan. Ook in de horecapanden gelden regels zoals een maximum van 30 gasten en het reserveren van plaatsen. Deze richtlijnen gelden niet voor niets! Het coronavirus is nog niet weg. Dat bleek maar weer uit de recente grote uitbraak na een besloten feest in het Duitse dorpje Leer en het groot aantal besmettingen in slachthuizen dat deze week bekend werd.

Gezamenlijk terras

Om onze horecaondernemers meer ruimte te geven, zodat ze op hun terrassen die anderhalve meter kunnen toepassen, geven we ze toestemming om hun tafels en stoelen tijdelijk op te stellen in de openbare ruimte. Tijdelijk heffen we daarvoor een aantal parkeerplaatsen op en aan de wandelaars op het trottoir vragen we om even over te steken in plaats van het terras te doorkruisen.
Begin deze week kwam het verzoek van de gezamenlijke Millse horecaondernemers en Ontdek Mill om tijdelijk een groot buitenterras in het Aldendrielpark te mogen maken. Dat biedt de ondernemers de mogelijkheid om het terras voor hun zaak te gebruiken voor lunches en diners (reservering verplicht!) en passanten die alleen voor een drankje komen (zonder reservering!) kunnen worden doorverwezen naar het gezamenlijke terras in het park. Daar zullen alleen drankjes en koude borrelhapjes geserveerd worden. Er zal alleen een achtergrondmuziekje te horen zijn zodat het terras geen overlast veroorzaakt voor de omgeving. We vinden het een goed doordacht plan waarbij er mogelijkheden worden gecreëerd voor ondernemers en inwoners. Binnen de coronarichtlijnen zodat het veilig is voor personeel en bezoekers. Complimenten hiervoor! Wij hebben het plan getoetst aan de richtlijnen en een dag later toestemming verleend. Snel schakelen was nodig om op 1 juni open te kunnen gaan. Ik hoop dat onze horecaondernemers hiermee een stukje van hun omzetverlies van de afgelopen maanden kunnen goedmaken en inwoners elkaar weer op veilige wijze kunnen ontmoeten. Op 2e pinksterdag om 12.00 uur gaat het terras open.

Regiodeal

Achter de schermen zijn we hard aan het werk met de “Regiodeal”. Dat is een landelijke subsidieregeling waar onze regio vorig jaar op heeft ingeschreven. Net voor de corona-uitbraak kregen we antwoord: we vallen in de prijzen. We mogen nu projecten uitwerken voor een subsidiebedrag van maximaal 10 miljoen, die eind juni in Den Haag beoordeeld worden. Voorwaarde is dat de eigen financiering ook beschikbaar is. Het bedrag van 10 miljoen is namelijk co-financiering tot maximaal 50%, dus we moeten als regio zelf ook minstens 10 miljoen voor de projecten klaar hebben liggen. Dat is minder makkelijk dan het lijkt, maar samen met mijn collega’s probeer ik een substantieel deel van het geld in het Land van Cuijk te laten landen. In een volgende column hoop ik te kunnen melden of dat gelukt is.

Jos van den Boogaart
Wethouder gemeente Mill en Sint Hubert