De vakantieperiode zit er weer bijna op. Een bijzondere vakantieperiode in een bijzondere tijd.

Het coronavirus heeft voor een belangrijk deel onze vakanties bepaald. Veel mensen besloten om vakantie dit jaar dicht bij huis door te brengen. Veelal uit voorzorg. Ook de laatste dagen zie je weer dat voor steeds meer landen en gebieden in Europa het reisadvies verandert van code geel naar code oranje. Dat kan vervelende consequenties hebben als je toevallig net in zo’n gebied bent of er binnenkort naar toe wil gaan.

Het coronavirus is helaas nog steeds onder ons. De laatste weken is het aantal besmettingen weer toegenomen. Dus blijf waakzaam. Neem alle richtlijnen in acht. Anderhalve meter is de norm, was vaak je handen. Het rijtje wat ondertussen iedereen wel moet kunnen dromen.

Moois in de gemeente

Doordat veel mensen de vakantie doorbrachten in eigen land heeft met name de toeristische sector en de horeca nog iets goed kunnen maken van de gevolgen van de coronacrisis. Zelf heb ik mijn vakantie ook doorgebracht in eigen land.
Wat ik zelf ervaarde, maar ook van veel mensen terughoorde, is de verwondering over al het moois wat ons land voor toeristen te bieden heeft. Normaal sta je daar niet zo bij stil. Je hoeft echt niet ver weg met vakantie. Nederland heeft wat dat betreft voldoende te bieden. Kijk maar eens in onze eigen mooie gemeente.

Rust bewaren

De laatste tijd begin ik ook steeds meer te merken dat Nederland behoorlijk “coronamoe” begint te worden. Steeds meer mensen zijn erg kritisch op de maatregelen die de overheid treft om het virus te bestrijden. Hierbij helpt ook niet dat deskundigen elkaar met enige regelmaat tegen spreken.
Demonstraties lopen uit de hand, er komen steeds vaker rellen in met name de grote steden. Ook de agressie richting politie en hulpverleners neemt hand over hand toe.
Behalve een gezondheidsprobleem begint het ook steeds meer een maatschappelijk probleem te worden en dan vooral de verdeeldheid die hierdoor ontstaat.
Een zorgelijke ontwikkeling. Hopelijk weten we de rust te bewaren, want alleen samen kunnen we het virus de baas worden.

Afscheid

Tenslotte nog even dit. Afgelopen week bereikte ons het trieste nieuws dat Toon Hermsen is overleden. Toon is al jaren lang actief in zijn streven om Nederland hartveilig te maken. Mede op zijn initiatief is er landelijk een breed AED netwerk ontstaan en zijn er talloze mensen getraind om met behulp van een AED te kunnen reanimeren. Hierdoor zijn veel mensenlevens gered kunnen worden.
Ik wens familie en bekenden heel veel sterkte met dit grote verlies.