Herkauw jij vaak je gedachten en vrees jij vooruit? We denken dat we moderne, multi-taskende mensen zijn, die controle hebben over ons leven, maar we hebben de bedrading van holbewoners. Verbindingen zijn slecht aangelegd en maken kortsluiting. We piekeren.

Iedereen piekert wel eens en daar is op zich niets mis mee.
Een doktersafspraak waar je tegenop ziet, een woordenwisseling met je partner, dreigend ontslag door Corona, de kleur van het behang of bonje met de buren. Kleine en grote dingen; mensen piekeren over zo goed als alles.

Meestal gaat piekeren wel weer over. Toch kan het ook uitgroeien tot een energievretende gewoonte. De voedingsbodem van piekeren is onzekerheid en angst. Echte piekeraars piekeren ook nog eens over het piekeren zelf. “ … Het is toch niet normaal dat ik zoveel nadenk...”.

Analyseren en nadenken is nuttig, maar wanneer gaat jouw denken over in piekeren en hoe schakel je dan ¬terug?

Waarom piekeren?

Als herkauwen en vooruit vrezen alleen maar averechts werkt waarom pieker je dan eigenlijk?

Drie belangrijke redenen.

1 Ordenen en controle
Je piekert om je gedachten te ordenen en de controle niet te verliezen. Je wordt even afgeleid van je angsten. Je bent immers bezig om een probleem op te lossen. Maar het is bezigheidstherapie. Het is angstdenken dat nergens toe leidt. Het stresseert en maakt je oud.

2 Verdringen en vermijden
Je probeert je gedachten en negatieve emoties te verdringen. Maar hoe meer je je best doet om ergens niet aan te denken, hoe groter de kans dat je er juist wél aan denkt. Probeer maar eens een minuut niet aan die Roze Olifant te denken. Je roept het dus zelf op dóor het te bestrijden.

3 Jezelf beschermen
Je denk dat gepieker je beschermt tegen pijnlijke emoties. Je piekert om afgeleid te worden van het besef dat het oplossen van een probleem jouw verantwoordelijkheid is. Je steekt je kop in het zand en vlucht in stressvolle illusies.

Zo ga je piekeren te lijf

Ben je bewust
Je bent je er niet altijd van bewust dat je piekert. Stap een is dus om opmerkzaam te zijn en te weten dat jij piekert.

Zoek afleiding
Heb je een piekeraanval? Verander letterlijk van omgeving en ga iets anders doen. Sta op, ’s nachts wel te verstaan en ga lezen of luister naar muziek. Ontspan.

Zeg ‘stop!’ in gedachten
Telkens als je piekert roep je 'stop!' tegen jezelf. Op die manier creëer je als het ware een intern stemmetje dat je toespreekt en je piekergedrag bestraft. Dit lijkt vreemd, maar het kan heel effectief zijn.

Piekerhalfuur
Plan iedere dag voor jezelf een vast tijdstip waarop je een half uur heel bewust angstdenken toelaat en dus mág piekeren. Na een half uur stop je, maar dan ook écht.

Piekerelastiekje
Draag een elastiekje om je pols. Steeds als je merkt dat je begint te piekeren, trekt je aan het elastiekje en tik je zachtjes ( of wat harder ) tegen je pols. Dit maakt je bewust van de frequentie en doorbreekt de stroom aan gedachten. Denk daarna bewust aan iets positiefs.

Doe een ontspannende oefening
Verschuif je aandacht van het hoofd naar het lijf. Dat kan al door je focus te verleggen naar een rustige, regelmatige ademhaling waardoor je ontspant.

Accepteer
Blijkt na dappere pogingen dat je er toch niets aan kunt doen, ga dan aan de slag met het accepteren van de situatie: ‘Wat ik ook doe, kennelijk is het zoals het is. Ik wil ermee leren leven’. Accepteer je piekergedrag. Je hebt er kennelijk niet echt controle over. Af en toe piekeren mag. Dat geeft rust en je ontdoet het van een negatieve lading.

Zoek een professionele coach
Piekeren kan je hele dag én nacht in beslag nemen en je ongelukkig maken.
Wie overmatig piekert voelt zich aan het einde van de dag gebroken van het getob of staat doodmoe op.

Het is belangrijk om te leren hoe je je piekergedrag kunt reguleren. Met de tips en technieken kun je zelf al aan de slag.

Voor de echte piekeraar is het aanleren van andere denkgewoontes nodig. Een coach leert je je gedachten te ordenen, je overtuiging te veranderen, ziekmakende patronen te herkennen en blokkerende mechanismen op te heffen.

Hoe heerlijk zou het zijn om overdag gevoed te worden met positieve gedachten en emoties, om goed te slapen en ‘s morgens uitgerust wakker te worden waarbij de dag je tegemoet lacht.

Pieker jij ook en wil je er vanaf? Pieker niet langer, neem de controle terug en bel vandaag nog.
Ik help je graag. We lossen samen je problemen op.

Frans Meulepas
training | coaching | advies
06 415 390 39
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.meulepascoaching.nl