Ook dit jaar mocht ik samen met de Jeugdgemeenteraad de kermis in Mill openen. Op zaterdag 19 september heb ik de kinderen in onze raadzaal ontvangen.

Na een welkomstwoord, een feestelijk gebakje en een glas limonade zijn we om 16.00 uur gestart met ons jaarlijkse rondje over de kermis. Die aanvangstijd was vervroegd om maximale spreiding te krijgen van de bezoekers. De opening van de kermis is voor de leden van de Jeugdgemeenteraad het absolute hoogtepunt van het jaar. Vanwege corona hebben we de groepsgrootte en ons rondje aangepast, zodat we konden voldoen aan alle geldende richtlijnen. Verder liep de clown ‘Peter, anderhalve meter’ met ons mee om iedereen op een ludieke wijze te attenderen op de richtlijnen. Alle kinderen hebben, ondanks de maatregelen, volop genoten van de attracties en lekkernijen.

Vier veilig kermis

Als burgemeester is het in deze bijzondere tijd best lastig om de afweging te maken of evenementen wel of niet kunnen doorgaan. Omdat de kermissen in Wilbertoord en Langenboom naar tevredenheid waren verlopen, hadden we er echter alle vertrouwen in dat ook in Mill de kermis op een veilige manier door kon gaan. Met de exploitant hadden we vooraf goede afspraken gemaakt over de benodigde extra maatregelen op en om de kermis. Zo waren er dit jaar geen horecavoorzieningen op het kermisterrein zodat de ruimte optimaal kon worden benut en de populaire attracties op ruime afstand van elkaar konden staan. Ook stonden er om het terrein dranghekken met gescheiden en gemarkeerde in- en uitgangen. Op de kermis was er eenrichtingsverkeer met duidelijke looproutes, stonden er overal desinfectiepompen en werden op strategische punten de bezoekers via borden geattendeerd op de ‘anderhalve meter regel’. Om toe te zien op de naleving van alle richtlijnen waren onze buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op drukke momenten, op zaterdag en zondag, permanent op het kermisterrein aanwezig.

Het zijn bijzondere maatregelen die horen bij een bijzondere tijd. Het was goed om te zien dat bezoekers de regels serieus namen en dat de exploitant zoveel moeite deed om een veilige kermis mogelijk te maken. Op deze manier hebben we met gezond verstand kunnen genieten van de gezelligheid van onze kermis. Want alleen samen krijgen we corona onder controle.