Als ik deze column schrijf is het woensdag 11 november. Die datum, de 11e van de 11e, maakt altijd veel carnavalsvierders weer blij: het carnavalseizoen begint weer!

Helaas is het dit jaar anders dan anders. Het coronavirus maakt dat we contactmomenten zo veel mogelijk moeten vermijden. Dus geen nieuwe prinsen en prinsessen, geen nieuwe carnavalsschlagers en geen 11e van de 11e bal. De verwachting is dat de nasleep van het coronavirus, ondanks de daling van het aantal besmettingen, ook de manier waarop we Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar en wellicht ook nog carnaval gaan vieren, zal beïnvloeden. Laten we hopen dat de daling van de besmetting gestaag zal doorgaan zodat geleidelijk weer iets meer kan. Ik kan dat helaas niet voorspellen, maar één ding is zeker: hoe beter we ons allemaal aan de richtlijnen van de overheid en het RIVM houden, hoe groter de kans.

Nasleep

Inmiddels zijn de verkiezingen in Amerika achter de rug, maar ook daar zie je een lange, vervelende nasleep ontstaan. De verliezende partij wil zijn nederlaag niet erkennen, beschuldigt de winnaars van verkiezingsfraude en start juridische procedures om de uitslag aan te vechten. Wat mij betreft is dat slecht voor de democratie, slecht voor het imago van Amerika en slecht voor de gespannen verhoudingen tussen de aanhangers van de twee partijen. Als deze nasleep ook tot voorbij kerst en Nieuwjaar voortduurt, zal de schade alleen maar toenemen. Als je dit gedoe via de media aan je voorbij ziet trekken dan ben je blij dat we in Nederland een democratie met meer partijen hebben, wat sinds vele jaren het vormen van coalities noodzakelijk maakt. De scherpe randen van de standpunten uit de verkiezingscampagnes gaan er tijdens de coalitievorming snel van af. Dat maakt de nasleep hier een stuk aangenamer dan we nu zien in Amerika.

Videobellen

In onze gemeente proberen we alle zaken zo goed en zo kwaad als het kan door te laten gaan, maar ook voor onze medewerkers gelden de richtlijnen van RIVM. Vrijwel iedereen werkt thuis en vergaderingen vinden plaats via videobellen. Het is van de ene kant fijn dat dat technisch allemaal kan, maar het heeft ook zijn beperkingen. Die beperkingen kom ik bijvoorbeeld tegen bij geplande informatieavonden voor inwoners die belanghebbende zijn bij een bepaald project. Een bijeenkomst in een zaaltje geeft mij een beter gevoel dan een toelichting via een video-verbinding, maar dat is net zoals een 11e van de 11e bal, nu helaas niet mogelijk.

Het is even doorbijten, maar laten we proberen het met elkaar vol te houden. Zoveel eerder komen er ook weer betere tijden.

Blijf gezond!

Wethouder Jos van den Boogaart