Als u dit leest zit de eerste maand in het nieuwe jaar er alweer voor de helft op. Toch maak ik graag van de gelegenheid gebruik om iedereen via deze column het allerbeste toe te wensen voor 2021. Ik hoop dat we allemaal zo snel mogelijk van de coronabeperkingen af zullen zijn.

Zo aan het begin van het nieuwe jaar maken we ook altijd de balans op met betrekking tot de schade die rond de jaarwisseling is ontstaan door vuurwerk of andere knallers. Corona was dit jaar de oorzaak voor een algeheel verbod in heel Nederland. Naar mijn indruk is dat verbod in onze gemeente best redelijk nageleefd. We zagen het ook terug in de omvang van de schade, die is dit jaar gelukkig een stuk minder dan afgelopen jaar. Toch blijft het jammer dat ook dit jaar weer een paar prullenbakken werden opgeblazen en een bank in vlam werd gezet. Het kost onnodig geld dat ik liever aan nuttige zaken zou besteden.

Energiebesparing stimuleren

Onze gemeente doet mee met een landelijke campagne om huiseigenaren te stimuleren tot energiebesparing en na te denken over het overstappen op gebruik van duurzame energie. In november heeft u hierover een brief ontvangen en ik wijs u er graag op dat de mogelijkheden die toen genoemd zijn en nog tot eind maart beschikbaar zijn. Voorbeelden zijn een gratis en onafhankelijk energie advies (aan te vragen bij www.Brabantwoontslim.nl) of deelname aan collectieve inkoop om zo een scherpe prijs te krijgen voor goede kwaliteit. Dan gaat het over inkoop van zonnepanelen, van spouwmuurisolatie, van warmtepompen en van isolatieglas (zie www.winstuitjewoning.nl).

Het spijt ons! In deze alinea staat een foutje. U kunt nog deelnemen aan de collectieve inkoopactie tot 31 januari. De energiespreekuren lopen wel tot eind maart.

60 graden

Een andere landelijke actie heet: ‘Zet ‘m op 60’ (zie www.zetmop60.nl). Dit gaat over de mogelijkheid om energie te besparen door de keteltemperatuur van je verwarmingsketel op 60 graden te zetten. Bij de meeste verwarmingsketels kun je dat eenvoudig zelf instellen. Op de website wordt uitgelegd hoe dit werkt maar het is ook mogelijk om het de verwarmingsmonteur te laten doen wanneer deze er is om de ketel een onderhoudsbeurt te geven. Door de keteltemperatuur te verlagen bespaar je aardgas zonder dat je comfort inlevert.

Foutje op afvalkalender

Rond de jaarwisseling heeft iedereen weer een nieuwe afvalkalender in de brievenbus ontvangen. Helaas hebben we geconstateerd dat daar een kleine fout in is geslopen. Er staat dat de milieustraat in Haps open is op dinsdagmorgen, woensdagmorgen, vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur en zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur. Dinsdagmorgen is echter fout! Dat moet maandagmorgen zijn. Ik wil u vriendelijk vragen om dit even met de pen te corrigeren zodat u niet per vergissing een keer op een dinsdag aan een gesloten poort komt.

Jos van den Boogaart
Wethouder gemeente Mill en Sint Hubert