Het zal u niet ontgaan zijn dat er inmiddels aardig wat paaltjes op het trottoir tussen de Burg. Verstraatenlaan en het marktplein zijn geplaatst. Mooi vind ik het niet, maar het blijkt nodig om het parkeren op dit trottoir onmogelijk te maken.

Het blokkeren van looproutes is vooral vervelend voor mensen die wat minder goed ter been zijn en terecht vragen zij hiervoor aandacht. Het mag duidelijk zijn dat dit niet alleen hinderlijk is in het Millse centrum, maar net zo goed in de woonwijken. Denk als automobilist ook even aan de doorgang voor voetgangers als u uw auto op de stoep wilt parkeren. Het zou niet goed zijn als we overal van deze paaltjes zouden moeten plaatsen.

Toekomstige monumentale bomen

Komende week vindt u in De Neije Krant een artikel over toekomstige monumentale bomen. Hierin wordt u opgeroepen om locaties voor te dragen waar de gemeente zo’n boom zou kunnen planten. Maar waar komt dit gemeentelijk beleid eigenlijk vandaan? Dat heeft zijn oorsprong in het afschaffen van de kapvergunning zo’n 10 jaar geleden. Voor die tijd moest iedereen die een boom wilde kappen hiervoor een kapvergunning aanvragen. We zagen echter dat deze kapvergunningen in 99 van de 100 gevallen werden verleend. Alleen als er sprake was van een imposante, monumentale vorm of belangrijke zichtlocatie werden beperkingen opgelegd of werd de kapvergunning geweigerd. Ik heb toen voorgesteld om bomen en boomstructuren waar we zuinig op willen zijn op een lijst te zetten en te blijven beschermen en verder de kapvergunning af te schaffen. Tegenstanders waren bang dat dit tot een kaalslag zou leiden, maar dit blijkt gelukkig niet zo. Er ontstond ophef toen een paar jaar geleden een enorme rode beuk werd omgezaagd binnen de gracht van kasteel Aldendriel. Hoe imposant deze beuk ook was, hij stond niet op de lijst van beschermde bomen omdat hij al ziek was toen we de lijst maakten. En daardoor weinig overlevingskansen had. Ook de gemeenteraad vroeg mij om uitleg. Als er één boom monumentaal genoemd mocht worden dan was het deze wel. Ook de plek waar de boom stond kwam toen ter sprake. Een mooie plek bij het kasteel maar tegelijkertijd ook een ongeschikt plek door de smalle strook waar de boom op stond. Raadslid Marcel van de Elzen kwam toen met het idee om nieuwe, toekomstig monumentale bomen te gaan planten op locaties die daarvoor ook echt geschikt zijn. Hij stelde voor om inwoners te vragen om locaties voor te dragen. De gemeenteraad heeft dit idee vervolgens unaniem ondersteund.

Zonnepark Groespeel

Samen met een particuliere grondeigenaar is onze gemeente bezig met de voorbereidingen om een veld met zonnepanelen aan te leggen langs de Groespeelweg. De gemeente wil hiermee duurzame stroom opwekken voor alle pompen en gemalen in de rioolsystemen van de vijf gemeenten van het Land van Cuijk. Dit plan is inmiddels al twee keer besproken met mensen uit de omgeving van de locatie en op 17 februari wordt hierover een presentatie gegeven voor alle belangstellenden. Heeft u belangstelling voor deze presentatie? Zet de datum dan alvast in uw agenda. Binnenkort volgt meer informatie over de wijze waarop de avond vorm gegeven wordt binnen de dan geldende coronarichtlijnen.

Wethouder Jos van den Boogaart