Terwijl ik deze column schrijf is het buiten maar liefst bijna 18 graden. En dat op 21 februari! We zouden alweer bijna vergeten dat we korte tijd geleden zoveel hinder ondervonden van ongekende kou en sneeuw.

In die periode kregen we veel meldingen via Fixi. Dat is ons systeem waarmee onze inwoners meldingen kunnen doen van ongewenste of gevaarlijke situaties in de openbare ruimte (deze App is gratis te downloaden via Fixi.nl). Het motto van dit systeem is: ‘Niet mopperen, maar melden’. Onze medewerkers van de buitendienst, maar ook bijvoorbeeld onze BOA’s, beoordelen die meldingen en gaan er, zo mogelijk, meteen mee aan de slag. Als het dan zoals laatst veel sneeuwt, dan stromen de meldingen binnen. Dat is begrijpelijk, maar ik hoop dat u er ook begrip voor heeft dat er bij deze drukte niet op elke afzonderlijke melding actie ondernomen kan worden. En dat we ook niet iedere melding afzonderlijk kunnen terugkoppelen, zoals we normaalgesproken doen. Onze mensen zijn dan immers continu, verdeeld over meerdere ploegen, bezig om de gladheid op de vastgestelde doorgaande strooiroutes te bestrijden (deze routes kunt u vinden op de gemeentelijke website). Soms krijgen we de vraag waarom er niet in ‘mijn straat’ wordt gestrooid. Overal strooien kan gewoonweg niet en het zou leiden tot half werk. Hierdoor kunnen juist ongelukken ontstaan.

Fixi-melding bij overlast

Fixi is er niet alleen voor sneeuw, gaten in de weg of omgewaaide bomen. U kunt er ook meldingen doen van bijvoorbeeld overlast door fout parkeren, vuil storten, of als u verdachte situaties ziet. Als zo’n situatie om acuut handelen vraagt, meld dit dan bij de politie via 112. Maar als het situaties zijn die u regelmatig waarneemt, dan ontvangen wij dergelijke meldingen graag via Fixi. Onze mensen kunnen dan een passende actie inplannen, en als er vaker meldingen binnenkomen van verschillende melders over dezelfde locatie, dan wordt die locatie aangemerkt als ‘Hot-spot’ en zullen de BOA’s die locatie vaker controleren. Schroom niet om te melden, daar is Fixi voor. ‘Niet mopperen, maar melden’.

Koop lokaal!

Afgelopen dinsdag heeft de regering enkele versoepelingen aangekondigd in de corona-beperkingen. Voor sommigen is het een klein stapje naar het oude normaal, maar voor de meesten blijft het voorlopig nog op de tanden bijten en volhouden. Veel kleine ondernemers hebben het zwaar en ook al mag de winkeldeur bij een aantal weer op een kier, het zal nog veel tijd en energie vragen om weer op het oude niveau terug te komen. Daar kunt u hen een beetje bij helpen. Op de achterpagina van de Neije Krant vindt u de oproep: Wees loyaal, koop lokaal! Elders in dezelfde krant en op diverse social media leest u meer over die actie van de gemeente en Ondernemers Collectief Mill (OCMill), in samenwerking met de Neije Krant. Het is een actie waarmee we u willen aansporen om vooral lokaal te kopen, maar ook om uit te dragen dat u deze actie steunt, door de pagina zichtbaar op uw raam te plakken. OCMill verloot een aantal cadeaubonnen onder de adressen waar de poster voor het raam hangt. Dus u kunt er ook nog een prijs mee winnen die u vervolgens uiteraard weer kunt besteden bij de leden van OC-Mill.

Alleen samen krijgen we corona onder controle, maar ook alleen samen krijgen we de lokale economie weer op gang! Dus koop lokaal!

Wethouder Jos van den Boogaart