Met het mooie weer van ruim een week geleden, kreeg ik weer dat jaarlijks terugkerende lentegevoel. De eerste bloesem brengt kleur in de grauwe, kale struiken.

Je wilt naar buiten, de barbecue afstoffen, in de tuin werken en kijken naar de vogels die druk in de weer zijn om nestmateriaal te verzamelen. Het zal bij iedereen wel beginnen te kriebelen. Zo las ik in de Neije Krant dat het ook bij de ‘werkgroep Kunstroute’ van Ontdek Mill weer begon te kriebelen om dit jaar weer een kunstroute te maken. Vorig jaar moesten de voorbereidingen helaas worden gestaakt vanwege de corona-richtlijnen. Toen zou de kunstroute in het teken hebben gestaan van 75 jaar vrijheid, als herinnering aan de bevrijding van Nederland van de Duitse bezetter in 1945. Dit jaar zal het thema ‘Vrijheid Blijheid’ vanzelfsprekend (ook) gekoppeld zijn aan de hoop op het naderende einde van de corona-beperkingen. Op 5 mei zal de kunstroute officieel geopend worden en laten we hopen dat dan de corona-beperkingen langzaam kunnen afnemen en lentekriebels meer de vrije loop mogen krijgen.

Doe-het-zelf

Als het goed is ligt bij nagenoeg iedereen die een abonnement had genomen voor een glasvezelaansluiting inmiddels de nieuwe glasvezelkabel in huis. Hier en daar moet nog wat gegraven worden, bij sommigen moet E-fiber het aansluitpunt in de meterkast nog maken en testen, maar inmiddels zijn ook al een aantal aansluitingen geactiveerd. Zo ook bij mij thuis. De provider bij wie ik twee jaar geleden had ingetekend voor een abonnement, stuurde mij keurig een e-mail dat mijn aansluiting geactiveerd kon gaan worden en wat ik daarvoor zou moeten doen. Ik had de keuze uit een ‘Doe-het-zelfpakket’ of een monteur aan huis, maar bij de 2e optie zou ik enkele weken geduld moeten hebben in verband met de werkvoorraad. Dan maar het ‘doe-het-zelfpakket’, want met die lentekriebels wil ik vooruit en hoe moeilijk kan het zijn. Inderdaad, zo moeilijk was het niet! Zeker niet met de ondersteuning via de e-mail van de provider. En het werkt! Nu alleen nog mijn oude abonnement opzeggen, want dat moet je dan natuurlijk ook zelf doen.

Verborgen Raamvallei

Aankomende week ga ik met een paar ambtenaren, de wethouders van Cuijk en Grave en een bestuurder van het waterschap praten over de voortgang van ons gezamenlijke project in de Raamvallei. De uitvoering van lopende projecten is gelukkig niet stilgevallen door de coronabeperkingen, maar het samenwerken met alle betrokken partijen is er wel door veranderd. Die samenwerking is juist de basis onder alle projecten. Twee keer per jaar kwamen we allemaal bij elkaar om elkaar van nieuwe inspiratie te voorzien met behaalde successen of door in het veld op bezoek te gaan bij een van de projecten in uitvoering. Die bijeenkomsten zijn cruciaal in zo’n langlopend gebiedsprogramma als ‘De Verborgen Raamvallei’. Jammer genoeg hebben we al een jaar geen bijeenkomsten meer kunnen organiseren, dus daar gaan we nu een oplossing voor zoeken.
Als het aan mij ligt zal het een oplossing moeten worden waarbij we elkaar kunnen ontmoeten. Dat zal wel door de lentekriebels komen!

Jos van den Boogaart
Wethouder gemeente Mill en Sint Hubert