Deze week stond in het teken van de jaarlijkse herdenking van onze oorlogsslachtoffers op 4 mei en het vieren van onze vrijheid op 5 mei. Het thema voor 4 en 5 mei is voor dit jaar ‘Na 75 jaar vrijheid’.

Eigenlijk stond vorig jaar in het teken van 75 jaar bevrijding, maar het coronavirus beheerste toen – en nu nog steeds – in alles ons leven. Dus ook het herdenken en het vieren op 4 en 5 mei.

Vandaar dat dit jaar is gekozen voor het thema ‘Na 75 jaar vrijheid’. Het afgelopen jaar zijn wij er achter gekomen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Wij hebben aan den lijve kunnen ondervinden wat het betekent als je vrijheid wordt ingeperkt en je niet meer kunt doen en laten wat jezelf wil. Ook al staat onze ingeperkte vrijheid van nu niet in verhouding met de vrijheid waarvoor we streden in de oorlog, het heeft mij wel weer meer bewust gemaakt van de waarde van onze vrijheid is. Daarom sta ik dit jaar extra stil bij de mensen die de oorlog meemaakten en voor onze vrijheid hebben gestreden. We mogen deze helden nooit vergeten.

Op 4 mei hebben wij op gepaste, maar indrukkende wijze onze oorlogsslachtoffers in onze gemeente herdacht. Een moment waar ik elk jaar toch weer even stil van wordt.

Kunstroute

Op 5 mei vond de aftrap plaats van onze kunstroute. Een traditie die onze mooie gemeente jaarlijks op een originele en bijzondere manier op de kaart zet. Vanwege het coronavirus heeft de kunstroute vorig jaar niet plaatsgevonden. Dit jaar kan de kunstroute gelukkig wel weer doorgaan. Het thema voor de kunstroute van dit jaar sluit mooi aan op het thema van 4 en 5 mei, namelijk ‘Vrijheid, Blijheid’.

Met name lokale kunstenaars hebben er voor gezorgd dat dit jaar 30 kunstwerken, geïnspireerd op het thema ‘Vrijheid, Blijheid’, worden tentoongesteld op een route van ongeveer 12 kilometer. Deze route is gelegen in en om de wijk Mill-West. Dank aan de tomeloze inzet van de kartrekkers Pieter van den Elzen en Bert Verweijen, die het elk jaar weer mogelijk maken dat in een prachtige omgeving genoten kan worden van mooie kunstwerken.

De opening van het evenement heeft plaatsgevonden bij wijkcentrum de Wester en duurt tot september. De route langs de kunstwerken kan wandelend, fietsend of per auto worden afgelegd. Ik kan u dit bijzondere evenement van harte aanbevelen.

Wethouder Erik van Daal