In deze column vertellen burgemeester Walraven, wethouder Van Daal en wethouder Van den Boogaart over ervaringen, ontmoetingen, belevenissen en ontwikkelingen in de afgelopen weken. Deze week is wethouder Erik van Daal aan het woord.

Op een regenachtige tweede pinksterdag toch maar even achter mijn laptop gaan zitten om mijn column te schrijven. Voor mij was eerste pinksterdag een mooie dag. Mijn favoriete voetbalclub NEC promoveerde na een zinderende wedstrijd tegen NAC na vier jaar weer naar de eredivisie. Dat wordt weer een seizoenskaart en elke twee weken voetbal kijken in Nijmegen de komende competitie.

Skip die trip

Ook 17 mei was voor mij een mooie dag. Op deze dag werd de hoofdcampagne voor het project ‘Drugs, wat doet het met jou?’ in de vorm van een online event gepresenteerd. De hoofdboodschap voor deze campagne werd tijdens dit event gepresenteerd: Skip die trip. Het is een korte, maar duidelijke boodschap.|

Onder het motto van ‘Skip die trip’ willen alle betrokken partijen in dit project het onderwerp drugs en drugsgebruik door jongeren en jongvolwassenen bespreekbaar maken. Belangrijk daarbij is dat we daarbij vooral de richting geven naar een positief alternatief: Niks missen, gewoon fijn leven, je vrienden ontmoeten, feest vieren, erbij zijn en horen. Maar dan met een gezonde leefstijl als uitgangspunt. Met deze campagne willen we niet het belerende vingertje opsteken en alleen maar hard roepen ‘Doe het niet’. Dat is wat ik wel het liefst zou willen doen, maar ik denk dat we hiermee onze jongeren niet echt goed bereiken. Jongeren maken zelf keuzes en zijn hierbij niet echt gevoelig voor het wijzende vingertje van ons. Met deze campagne willen we vooral bewustwording creëren en het gesprek aangaan. We proberen te bereiken dat jongeren hier meer over gaan nadenken.

Met alle betrokken partijen gaan we de komende jaren aan de slag om deze boodschap verder uit te dragen. Hiervoor zullen verschillende aanvliegroutes. Verschillende deelcampagnes en interventies worden uitgewerkt.

Onderzoek naar drugsgebruik in Oost-Brabant

Dit najaar starten we met een groot onderzoek. Dit onderzoek richt zich op de norm rond drugs. Hoe wordt deze norm beïnvloed en waarom willen jongeren experimenteren met drugsgebruik. We richten ons vooral op houding en gedrag van jongeren. We hopen dat dit onderzoek waardevolle input oplevert voor interventies die we de komende jaren willen ontwikkelen om bewustwording te creëren. De uitvoering van dit onderzoek is een samenwerking tussen Novadic-Kentron, GGD Hart voor Brabant, GGD Brabant-Zuidoost. Verder is voor dit onderzoek gebruik gemaakt van de kennis en expertise van het Trimbos-Instituut en Radboud Universiteit.

Samenwerken met 37 gemeenten, GGD en Novadic-Kentron

Dit project is een samenwerking tussen 37 gemeenten in de regio Oost Brabant. Een samenwerking op deze schaal heeft als voordeel dat je voor een grote regio eenduidige afspraken en regelgeving kan maken. Dit schept duidelijkheid. Zo gaan we aan de slag met een regionale handreiking voor ‘drugs bij evenementen’, een samenwerking met Openbaar Ministerie, politie en de branche zelf. Ook worden de mogelijkheden bekeken om gezamenlijk op te trekken voor bijvoorbeeld horeca en sport.

Al met al een mooi en belangrijk initiatief waarbij ik vanaf het begin betrokken ben en waarvan ik veel energie krijg en mij met hart en ziel voor in wil zetten.

Maar eerst ga ik aan de slag met een seizoenskaart voor NEC. Ook daar krijg ik positieve energie van!

Wethouder Erik van Daal