In Nederland gebruiken we veel energie, onder andere voor verwarming en verlichting van onze huizen, voor vervoer en voor onze industrie. Deze energie wordt grotendeels opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas. Daar komen veel CO2 en andere broeikasgassen bij vrij, waardoor de aarde opwarmt. Om die reden heeft het Rijk internationale afspraken gemaakt om onze CO2-uitstoot terug te dringen en meer duurzame energie op te wekken. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs.

Nederland verdeeld in dertig energieregio’s

Om deze afspraken na te kunnen komen, heeft de rijksoverheid ons land opgedeeld in 30 energieregio’s. Iedere regio wordt geacht een Regionale Energiestrategie (RES) op te leveren. In dit document komen de regionale afspraken ten aanzien van de gefaseerde overgang naar duurzame energie. Centrale vraag is: hoe gaan we daarin voorzien? Met de regio, Mill en Sint Hubert is ingedeeld bij de regio Noordoost Brabant (NOB), zijn we inmiddels al enkele jaren bezig met die hoe-vraag. Afgesproken is dat iedere gemeente in de eerste fase zelf aan zet is voor de eigen opgave zoals die voor elke gemeente gedefinieerd is. Dat betekent: ons eigen aandeel moeten we zelf opwekken. Op 10 juni heeft de gemeenteraad de RES 1.0 vastgesteld. Wanneer alle raden in onze regio de RES 1.0 hebben vastgesteld wordt deze samen met alle andere RES-sen aangeboden aan de Rijksoverheid.

Wat betekent het raadsbesluit voor Mill en Sint Hubert?

Om de opgave van de eerste fase voor 2030 te halen moeten we met ons allen proberen om zo veel mogelijk energie te besparen. Hoe meer we besparen, hoe minder we immers hoeven op te wekken. De belangrijkste manier om te besparen is het isoleren van alle panden, maar ook gloeilampen vervangen door LED draagt bij. Deze maatregelen verdienen zichzelf snel terug. Meer informatie is te krijgen bij ons regionale energieloket Brabant Woont Slim (www.brabantwoontslim.nl). Je kunt ook een lening aanvragen tegen een laag rentetarief om energiebesparende maatregelen in je eigen woning te financieren, of bijvoorbeeld zonnepanelen te laten plaatsen. Dit najaar starten er ook allerlei acties speciaal voor huurders. Daarover hoor je later dit jaar meer.
Ook wanneer het gaat over grootschalige duurzame energieopwekking staan er afspraken in onze RES.

Duurzaam energie opwekken

Onze voorkeur gaat uit naar zoveel mogelijk zonnepanelen op dak. Er is veel kaal dakoppervlak en dat moeten we ten volste benutten. Maar alleen daarmee kunnen we nog lang niet aan onze opgave voldoen. Met windenergie kan heel veel duurzame stroom worden opgewekt, maar dat is hier helaas geen optie, vanwege de hoogtebeperking van vliegbasis in Volkel. Daarom proberen we het opwekken van zonne-energie op land zoveel mogelijk te combineren met andere opgaven. Denk aan woningen, natuur, landbouw en water. Ook vragen we investeerders binnen onze wettelijke mogelijkheden om inwoners te betrekken bij én te laten participeren in de projectplannen. Van meedenken tot meebeslissen tot meeprofiteren. Wij dagen de investeerders hiertoe uit! Verder geven we de voorkeur aan lokale initiatieven. Als inwoners is het ook mogelijk om een energiecorporatie te starten en zelf grootschalige initiatieven in te dienen. Tot slot zijn we bezig met het opstellen van een omgevingsfonds, zodat de inwoners die de “lasten” ervaren van een zonnepark in hun omgeving er ook “lusten” van hebben.

Focus op mogelijkheden

Uiteraard is de energietransitie een grote, complexe en nieuwe opgave. We hebben van doen met onzekerheden, (tijdelijke) beperkingen mogelijke toekomstige ontwikkelingen, maar we moeten aan de slag en focussen daarbij op wat er wél kan.

Wethouder Jos van den Boogaart