In 2020 werden we allemaal verrast door corona, zowel privé als zakelijk en werden we geconfronteerd met ingrijpende overheidsmaatregelen. Dramatische economische gevolgen werden voorspeld. Gelukkig zijn deze sombere voorspellingen niet allemaal uitgekomen.

De horeca, de reisbranche, de evenementensector en alle daaraan gerelateerde bedrijven, de luchtvaart en contactberoepen kregen flinke klappen. Er ontstonden juist kansen voor supermarkten, webshops, online entertainment, bouwmarkten, tuincentra en bedrijven in de hygiënesector.

Wij hebben de afgelopen periode met veel ondernemers gesproken en een groot aantal met raad en daad ondersteund. Gelukkig vielen de negatieve effecten van corona voor veel ondernemers uiteindelijk mee en herstelden ze na een aanvankelijke omzetdaling toch weer redelijk tot goed.
Wij hebben ons de vraag gesteld: Hoe kun je de weerbaarheid van je bedrijf vergroten, zodat je minder gevoelig bent voor onverwachte tegenslagen?

Op basis daarvan hebben we een ‘bedrijfsvaccin’ ontwikkeld. Als jij je bedrijf hiermee injecteert kun je er zeker van zijn dat je bedrijfsresultaten zullen verbeteren. Je krijgt inzicht in de knoppen waar jij aan kunt draaien om dit resultaat te bereiken. En als er zich plotseling een onverwachte situatie voordoet kun je direct de effecten doorzien en bijsturen. Op basis van onze ervaringen hebben we een analyse gemaakt van de factoren die het succes van je onderneming bepalen en speciaal voor ondernemers een korte checklijst ontwikkeld met negen vragen:

  1. Wat zijn de 3 belangrijkste factoren die jouw resultaat onder aan de streep bepalen?
  2. Hoe groot is de capaciteit van je bedrijf en waar druk je deze in uit?
  3. Wat is de kostprijs van jouw product en/of dienst?
  4. Hoeveel vaste kosten heb jij per werkbare dag?
  5. Wat is de marktwaarde van jouw product en/of dienst?
  6. Wat is jouw klantbelofte?
  7. Welk aandeel van jouw klanten levert geld op, welk aandeel verlies?
  8. Kun jij het resultaat van jouw bedrijf onder aan de streep op elk moment voorspellen?
  9. Welke competenties zijn nodig om jouw bedrijf succesvol te kunnen runnen?

Wil jij je bedrijf meer ‘coronaproof’ en meer weerbaar maken tegen onverwachte gebeurtenissen? Stuur mij een mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en ik beloof dat je van mij een persoonlijke reactie terugkrijgt.

Je kunt natuurlijk ook contact opnemen voor een persoonlijk gesprek. Dit is geheel gratis en vrijblijvend, en nooit voor niets!

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.