De bloeddrukmeter kennen we wel, net als de thermometer, de weegschaal, zelfs de centimeter geeft ons informatie om een maat te meten en te kunnen onthouden, op te schrijven en te kunnen vergelijken met eerder of juist later of met andere mensen. Zo weet je of je bij “de gemiddelden” hoort of niet. Er is ook een meting mogelijk die nog veel verder gaat als dat, pijnloos, makkelijk, en snel. Hij heet de AGE-reader.

En nu staat “AGE” niet voor “leeftijd” maar voor Advanced Glycation Endproduct, dit zijn versuikerde eiwitten in weefsel. Deze AGE’s spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes (en de complicaties ervan). Naar verloop van tijd bouwt men steeds meer AGE’s op, maar deze ontwikkeling gaat sneller bij patiënten met aandoeningen als diabetes mellitus, nierfalen en hart- en vaatziekten. Daarnaast spelen AGE’s een actieve rol bij de ontwikkeling van vasculaire complicaties, en ze zijn ook een belangrijk doelwit voor de huidverzorgingsindustrie, aangezien AGE’s ook leiden tot het rimpelig worden van de huid. Het meetresultaat wordt vergeleken met de referentiewaarden van gezonde proefpersonen en wordt weergegeven in een kleurgecodeerde grafiek. De groene en gele gebieden geven aan dat er geen verhoogd risico is. Als het meetresultaat zich in het oranje of rode gebied bevindt, duidt dit op een verhoogde waarde van AGE’s in het weefsel en daarmee op een verhoogd risico op het hebben of ontwikkelen van hart- en vaatziekten of diabetes, het kan dus goed preventief ingezet worden. De meting biedt een onmiddellijke cardiovasculaire risicovoorspelling in 12 seconden en is zonder risico. Het wordt gedaan d.m.v een lichtbron die het weefsel in kwestie belicht. Dit licht activeert fluorescerende bestanddelen in het weefsel, die licht op een verschillende golflengte gaan uitzenden. In de gebruikte golflengteband komt de meeste fluorescentie van de fluorescerende AGE’s. Het uitgezonden licht wordt gedetecteerd met een speciaal ontwikkelde detector. Door AGE’s te meten op uw arm kan worden ingeschat hoeveel AGE’s zich onder het huidoppervlak bevinden. Als het AGE-niveau in de huid hoog is, is dat ook het geval in de vaatwand en dus is het risico op vaatproblemen groter. Een aantal typen AGE’s reageren op Uv-licht (fluorescentie). De AGE Reader kan de fluorescentie in uw huid meten en de hoeveelheid AGE’s berekenen.

Meer informatie over deze meting kunt u terugvinden op diagnoptics.nl.

Het meten van de AGE doe ik in een consult van 15-20 minuten en kost €24,95. U krijgt de uitslag hiervan mee naar huis in de vorm van een rapportage met adviezen.

Gabby Knops
06-28 69 22 45
www.Leefstijlcoachgabby.nl
Langenboomseweg 2b, Mill