Tot wanneer heb ik de tijd om coronaschulden te voldoen als ik gebruik heb gemaakt van bijzonder uitstel van betaling van belastingschulden?

Antwoord

Ondernemers die in aanmerking kwamen voor bijzonder uitstel van betaling van hun belastingschulden moeten uiterlijk op 1 oktober 2027 deze schulden hebben afgelost. Zijn er na 30 september nog steeds liquiditeitsproblemen, dan kunnen
ondernemers onder voorwaarden in aanmerking komen voor uitstel van betaling van belastingschulden die betaald moeten zijn/worden in de periode van 1 oktober 2021 tot en met 31 januari 2022.

Het demissionaire kabinet heeft het Besluit noodmaatregelen coronacrisis weer geactualiseerd. Er zijn enkele maatregelen verlengd. Ook zijn er aanvullende tegemoetkomingen voor uitstel van betaling aan de Belastingdienst en een aanpassing
van de reikwijdte van de betalingsregeling in verband met het bijzonder uitstel opgenomen.

Voor wat betreft de verlenging gaat het om de volgende maatregelen:

  • Goedkeuring van doorbetaling onbelaste reiskostenvergoeding tot 1 januari 2022.
  • Verruiming van de vrije ruimte in de werkkostenregeling tot 3% bij een loonsom tot € 400.000 en 1,18% voor het meerdere.
  • Goedkeuring van verlaging gebruikelijk loon op basis van vergelijking omzet over 2021 in verhouding tot omzet van 2019.
  • De Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) en de regeling Subsidies vaste lasten financiering COVID-19 (TVL) hoeven ondernemers niet tot hun fiscale winst te rekenen. Dit zal ook nog in de wet worden vastgelegd.
  • Goedkeuring voor de versoepeling van de herinvesteringstermijn voor herinvesteringsreserve. De coronacrisis is een bijzondere omstandigheid waardoor herinvesteringen niet uiterlijk drie jaar na het jaar van investeren moeten plaatsvinden.
  • Vrijstelling voor Duitse bepaalde socialezekerheidsuitkeringen.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.