En toen ging het ineens sneller dan verwacht; met ingang van 25 februari zijn bijna alle COVID-maatregelen opgeheven. Nu al is er al veel meer mogelijk dan nog maar enkele weken geleden. Voor ons allemaal een grote opluchting na twee jaar, waarin de pandemie een hoge tol heeft geëist. Het ziet er naar uit dat de samenleving weer bijna helemaal open gaat. Laten we hopen dat we gevrijwaard blijven van nieuwe verrassingen van het virus.

Het opheffen van de meeste coronamaatregelen is met het carnaval voor de deur natuurlijk fantastisch nieuws. Toch is het carnaval dit jaar nog anders dan we gewend zijn. Grotere evenementen zoals Kuukse Elfkroegetocht en de optochten zijn afgelast. De traditionele Metworst zal zonder feesttenten zijn. De meeste carnavalsverenigingen moeten het zonder een nieuwe prins doen en zonder de officiële handelingen, zoals de sleuteloverdracht. Dat is een hard gelag voor al die carnavalsliefhebbers en de vele vrijwilligers die normaal gesproken zoveel tijd en enthousiasme steken in de voorbereidingen. Ondanks die tegenvallers kunnen we er toch een mooi carnavalsfeest van maken. Kleiner, lokaler en misschien ook wel spontaner.

Carnaval wordt dit jaar een kleiner feestje in een aantal horecagelegenheden, maar ongetwijfeld ook op straten en pleinen. En ik snap heel goed dat de vreugde om met elkaar weer te vieren extra groot is. Als we daarbij rekening houden met de omgeving, een beetje op elkaar letten én over en weer wat begrip tonen, wordt carnaval 2022 een prachtig feest van ons allemaal.

Ik wens iedereen een fijne carnavalstijd toe!

Wim Hillenaar
Waarnemend burgemeester Land van Cuijk