Iedereen weet dat er ongezonde vetten bestaan. Veel mensen weten ook dat er gezonde vetten bestaan. Weliswaar evenveel calorieën, maar met vitaminen en omega 3, dus uiteindelijk goed voor uw lijf. Ze functioneren als bouwstenen en bescherming voor je cellen, zorgen voor een gezond cholesterolgehalte, belangrijk voor gezichtsvermogen en hebben een gunstige invloed op de bloeddruk. Maar hoe zit het met vet in uw lijf? Is dat gezond vet of niet?

Er zitten in ons lijf twee soorten vet: gewoon wit vet en bruin vet. Van dat laatste kunt u er niet te veel hebben, bruin vetweefsel zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft door vetten en glucose te verbranden. Het zit met name in je nek, rond je sleutelbeen en bij je wervelkolom. We hebben het allemaal, alleen bij veel volwassenen staat het in de slaapstand. Om bruin vet te activeren zijn er 5 hulpmiddelen: kou (beste manier), pittig eten, eiwitrijk voedsel, koffie en (in koud water) zwemmen.

Maar dat is niet het vet waar wij ons zorgen over maken, dat is namelijk het witte vet. Waar zit het?
Even gericht op vrouwen: je kan grofweg twee types maken van mensen die teveel vet meedragen: een appeltype (zwaartepunt rond het middel), en een peertype (meeste zit rond de billen en de bovenbenen). Uit onderzoek aan de universiteit van Oxford blijkt dat vrouwen met dikke billen minder last hebben van slechte cholesterol en dat ze minder kans hebben om diabetes en hartziekten te ontwikkelen. Bovendien zouden je billen ook medeverantwoordelijk zijn voor je intelligentie, er zitten namelijk meer omega 3 vetten in opgeslagen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je hersenen. Nadeel is dan weer dat peervormige vrouwen meer kans hebben op osteoartritis, een vorm van artrose waarbij het kraakbeen in het gewricht aan het afslijten is of al is afgesleten. Door gebrek aan kraakbeen kan het zijn dat het bot van het gewricht dikker wordt en minder soepel beweegt.

De appelvorm is minder gunstig: deze vetopslagplaats zorgt voor een verhoogd risico op hartziekten, hoge bloeddruk, en diabetes. Dit vet circuleert meer in je lichaam, daardoor blijft het vet niet op de zelfde plek. Een derde type, meestal zonder overgewicht is een banaantype, zij hebben misschien het gevoel dat ze kunnen eten wat ze willen, ze komen toch nooit aan? Ook voor hun zijn suikers en slechte vetten funest, denk alleen al aan het cholesterolgehalte.

Bij mannen zijn deze types iets minder duidelijk met fruit te vergelijken, of het moet het appeltype zijn. Er zijn veel mannen waaraan je kunt zien dat de verhouding beweging / stress niet optimaal is.
Wilt u weten hoe het is met uw spiermassa, vetpercentage, suiker en cholesterolgehalte? Dit is makkelijk te meten. Voor € 19,95 kunt u bij mij uw eigen APK laten uitvoeren en daarvan zijn deze metingen een onderdeel. U weet dan hoe uw lijf ervoor staat want u krijgt uw APK-certificaat meteen mee naar huis.

Gabby Knops
www.Leefstijlcoachgabby.nl
06 - 28 69 22 45