Vandaag wat langer uitgeslapen. Ik ben nog helemaal onder de indruk van de donderdag. Wat een saamhorigheid hier op de berg. Iedereen is bezig met hetzelfde doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen kanker. Bijzonder om mee te maken. Ik ben blij dat ik hier ben, alles mee heb kunnen maken en mijn steentje bij heb kunnen dragen.

Na het ontbijt even de blog uitgewerkt en mee aan de slag met laden van vrachtwagens met materialen van het oppep- en entertainmentpunt. Alle spullen moeten weer mee naar Nederland in de gesponsorde vrachtwagens. Het overgebleven voedsel gaat naar de voedselbank.

Onmacht omzetten in kracht

Wat een organisatie. Ik neem mijn petje af voor al die vrijwilligers die hier een week vrij nemen, op eigen kosten naar Frankrijk gaan en zoveel werk verzetten. Echt bijzonder. Er zijn hier veel mensen, die vaak al jaren komen, of ooit een jaar overslaan maar vanuit thuis nog hun steentje bijdragen. Onmacht omzetten in kracht; dat gebeurt hier op allerlei manieren. Door samen veel geld op te halen voor onderzoek naar kanker kunnen we meer leed voorkomen.

Iedereen helpt elkaar, je buurt zo een half uur met een onbekende. Ik heb veel mooie mensen leren kennen deze week. Ook veel heftige verhalen wat mensen meegemaakt hebben of nog meemaken. Ik hoop dat de zieken maar ook zeker hun naasten kracht opgedaan hebben hier.

Prachtige natuur

Voor de middag mijn auto getankt en mee naar beneden naar het dorp gereden om de kaarsen op te halen. Je kunt hier kaarsen kopen, een boodschap erop zetten en een bocht aangeven waar ze komen te staan. Team kaarsen zorgt daarvoor en steekt die ’s nachts aan, halen ze weer op en je kunt die als herinnering meenemen.

Beneden in Bourg-d’Oisans het dorp, een mooi Frans dorpje, wat rondgekeken en een terrasje gepakt samen met Antoine, Monique en Angelique van Loon en Angeliques team Christian. Kei gezellig; nabuurten en genieten van een pilsje en een Frans kaasje. Je merkt de ontlading. Overal kom je BIG Challengers tegen en is het even buurten.

Om een uur of vier zijn we weer de berg opgereden. En elke keer verbaas je je weer dat die zo steil is: 14 kilometer met 9,3 procent, dus 1100 hoogtemeters. Vooral het eerste en laatste stuk is zo steil. Het meeste is al opgeruimd, bij het kerkje in bocht 7 de Nederlandse bocht, staan nog wat kaarsjes.

Boven zijn we even doorgereden naar Lac Besson. Prachtig uitzicht over de meren. Maandag had BIG Challenge hier een trainingstocht georganiseerd voor de wandelaars, helaas was ik er toen nog niet. Vrijdagmiddag nog even een rondje gelopen en genoten van het uitzicht.

Pater Moeskroen

In Alpe d’Huez gezellig met een grote groep uit eten geweest. Ook daar hou ik van. Na de afsluitbijeenkomst van Alpe d’HuZes was het feest met muziek en optredens van Pater Moeskroen. Zij waren nu voor de tiende keer hier op de berg, ook als vrijwilligers zonder betaling dus. En wat kunnen die muziek maken! Prachtig. Ik heb de hele dag genoten!

Hans Vermeulen